Normisjon, Indremisjonsforbundet og Misjonssambandet eier sammen forumet Til Helhet – som driver med reorientering av homofile

 

I Norge var homoseksuelle handlinger kriminelt og straffbart fram til 1972.

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) er en av mange som bruker begrepet «seksuell reorientering.»

Som nyutnevnt statsråd uttalte han i januar 2019 til NRK: – Jeg vil aktivt jobbe mot diskriminering av homofile og derfor tar jeg også avstand fra arbeid med seksuell reorientering.

«Vi tror og mener at seksuell identitet ikke er noe som er medfødt, men er noe som utvikler seg blant annet i et samspill med betydningsfulle personer, spesielt i oppvekstårene.»

Dette er budskapet som møter deg, når du går inn på nettsidene til Til Helhet. Det er sånn de innleder det de kaller «formålet» med sin virksomhet.

Like under formålet finner man på nettsida seks punkter, om hva de ønsker med sin virksomhet. Ett av punktene lyder – «Ønsker å formidle den kunnskapen som finnes innen samfunnvitenskaplig, psykologisk og teologisk forskning, om utvikling av og endring i seksuell tiltrekning/orientering. Andre korte punkter er – «Ønsker å formidle tro på at endring i seksuell orientering er mulig» og «Ønsker å formidle tro på at en kan leve et meningsfullt liv i seksuell avholdenhet uansett seksuell orientering.»

Barne- og familieminister Ropstad er aktiv i menigheten Betlehem i Oslo, som tilhører Misjonskirken Norge. Denne organisasjonen har nå meldt seg ut av Til Helhet.

Tidligere leder i Til Helhet, nå styremedlem, Jens Fredrik Brenne, var gjest i flere av episodene i TV-serien «Homoterapi» som VGTV sendte i 2019.

I et av intervjuene sier Brenne om årsakene til at noen er homofile, som han altså mener at ikke er noe medfødt.

Det første årsaken han nevner, er: «Dessverre kan det være seksuelle overgrep i barndommen. Jeg har fulgt mange på det området. Det viser seg at det er 2-3 ganger flere homofile enn heterofile som har vært utsatt for overgrep i barndommen.

Jens Fredrik Brenne i Til Helhet sier at dette kommer fram i bevist forskning. Han viser til en rapport som i 2016 ble gjengitt i det ikke-vitenskapelige tidsskriftet New Atlantis – ifølge leksikon grunnlagt av en kristenfokusert konservativ tenkesmie i Washington D. C. i 2003.

I intervjuet med VGTV er Brenne tydelig i sine begrunnelser om hvorfor man «blir» homofil: – «Andre ganger kan det være et kvinnehat, fordi man er oppvokst med bare kvinner og lengter etter en mann. Så kommer man i puberteten, og så blir lengselen etter menn kombinert med erotisk oppvåkning. Det kan også være forakt for en mor som har vært altfor involverende og intim med sin sønn. Det kan føre inn i homofilien.»

På nettsida til Til Helhet er det opplyst at de driver med «videreformidling til andre samtalepartnere (ressurspersoner innen forumet, sjelesørgere, terapeuter o.l.)».

Høsten 2020 reagerte studenter ved den kristne NLA Høgskolen i Bergen kraftig på skolens ansettelse av Til helhet-leder Jens Fredrik Brenne i en midlertidig deltidsstilling som studentprest.

I november 2020 skreiv generalsekretær i Norsk Luthersk Misjonssamband, Espen Ottosen, på deres nettside: «De siste årene har det vært mye debatt om Til Helhet. Blant annet er forumet feilaktig blitt beskyldt for å drive med såkalt ‘homoterapi’ eller ‘konverteringsterapi’. Parallelt med mye mediestøy valgte Frikirken, Laget og Misjonsforbundet å trekke seg fra forumet i løpet av 2019-2020.»

Altså valgte Den Evangelisk Lutherske Frikirke og Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag å trekke seg fra Til Helhet. Både Birkeland frikirke og Laget driver aktivt ungdomsarbeid på Birkeland.

Sjøl presenterer Til Helhet seg som et tverrkirkelig kontaktforum – «et nettverk av mennesker som ønsker å leve etter Bibelens syn på seksualitet og samliv, og som tror at dette dypest sett er ment å gjenspeile den relasjonen Gud ønsker å ha med oss mennesker.»

Nåværende eiere av Til Helhet er Normisjon (tidligere Det norske lutherske Indremisjonsselskap og Santalmisjonen), Indremisjonsforbundet (tidligere Det Vestlandske Indremisjonsforbund), Norsk Luthersk Misjonssamband og Ungdom i Oppdrag.

De tre førstnevnte misjonsorganisasjonene har betydelig virksomhet i Birkenes – særlig på bedehuset på Birkeland. Størst innen barne- og ungdomsarbeid er Normisjon. Mye av dette er organisert gjennom Acta – barn og unge i Normisjon.

Kulturleder i Birkenes kommune, Wenche Flaa Eieland, opplyser at i hvert fall Normisjon er blitt tildelt økonomisk støtte av kommunen til sitt arbeid på Birkeland bedehus.

1. januar i 2014 trådte det i kraft en ny lov som forbyr diskriminering av homofile og transpersoner.

I februar 2018 ble en mann nektet av Normisjon å lede et lovsangteam på bedehuset i vår nabokommune Iveland, fordi han levde i et homofilt forhold.

I Iveland valgte flere politikere å engasjere seg i denne saken.

Til Fædrelandsvennen uttalte ordfører Gro Anita Mykjåland (Sp): – Dette er en trist sak som jeg først tenkte jeg som ordfører ville holde meg borte fra og ikke kommentere. Men jeg kan ikke la være. Det står om for viktige verdier til at jeg kan tie.

Daværende styreleder i Normisjon region Agder, Ole Magne Omdal, svarte i samme avis: – Når min etterfølger som ordfører, Gro-Anita Mykjåland, ber om opprør mot homosynet i Normisjon, misforstår hun. Dette handler om organisasjonsfrihet og organisasjonsdemokrati, ikke synet på homofili. I alle organisasjoner må folk som er ansatt eller påtar seg verv, følge organisasjonens regler, sier Omdal.

Varaordfører Sig Tove Aasen (Ap) uttalte til samme avis: – Jeg synes ikke Iveland kommune skal være med på å finansiere virksomheter som stenger mennesker ute og bidrar til diskriminering. Likeverd og menneskeverd burde være et lett krav å stille.

Vil lokalpolitikere i Birkenes blande seg inn i folkevalgte Odd Gunnar Tveit (FrP) sine holdninger til blant anna homofili? Er det feil å bruke han som spaltist i Tenkesmia? Skal han sensureres?

I Birkenesavisa sist uke var styreleder Tonje Teistedal ved Folkehøgskolen Sørlandet klar på at styremedlem ved skolen, Odd Gunnar Tveit, sine uttalelser i Tenkesmia «er hans politiske engasjement og personlige/private syn.»

Noen vil kunne mene at Til Helhet, som nå eies av Normisjon, Indremisjonsforbundet og Misjonssambandet, bidrar til å legalisere et negativt syn på homofile – ved blant anna å tilby terapeuter for å oppnå seksuell reorientering.

Som opplyst i sist utgave av Birkenesavisa, så er det Normisjon som eier 60 prosent, og Indremisjonsforbundet 30 prosent, av Folkehøgskolen Sørlandet på Birkeland – med sine omkring 130 unge elever hvert år.

Nevnte styreleder ved Folkehøgskolen Sørlandet, Tonje Teistedal, er Acta-leder i Normisjon region Agder. Skolens rektor, Geir Reinertsen, har tidligere vært styreleder i Normisjon region Agder.

Normisjon Agder ble oppretta som et eget trossamfunn, etter at Den norske kirke for noen år siden åpna for å vie også homofile.

Det finnes ikke eksakte tall på hvor mange homofile det er i Norge – eller i Birkenes.

Når det gjelder hvor mange som føler seg tiltrukket av samme kjønn, opplyser Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) følgende:

«Gjennom tre årganger med holdningsundersøkelser (2008, 2013 og 2017) har spørsmålet «føler du deg tiltrukket av personer av samme kjønn» blitt stilt. Når vi slår sammen ‘i noen grad’ og ‘i stor grad’ var det i 2017 rundt 10 % av befolkningen som svarte at de er tiltrukket av personer av samme kjønn. Dette utgjør noe over 500 000 lhb-personer i Norge.»

Betegnelsen LHB står for lesbiske, homofile og bifile.

Disse tallene er ikke nødvendigvis heilt overførbare til Birkenes, fordi andelen som svarer at de føler tiltrekning til personer av samme kjønn, varier avhengig av sted.

Bufdir opplyser, at «andelen som svarer bekreftende på dette spørsmålet har økt noe over tid, og varierer også avhengig av sted.»

Her på Sørlandet svarer færre at de i en eller annen grad er tiltrukket av samme kjønn, enn tilvarende tall fra Oslo. På Sørlandet, som i dette tilfellet også inkluderer tall fra tidligere Telemark fylke, har 8,6 prosent svart at de i noen grad / i stor grad er tiltrukket av samme kjønn. Dersom Birkenes ikke er heilt ulik andre kommuner her sør, er det godt over 400 innbyggere i Birkenes som føler denne tiltrekninga.

Bufdir har tall fra 2013 over hvor mange her i landet som skjuler sin seksuelle legning.

«24 % av bifile menn, 17 % av homofile menn, 14 % av bifile kvinner og 11 % av lesbiske kvinner skjuler sin seksuelle orientering ukentlig eller oftere.» Dette er gjennomsnittstall for heile Norge. Hvor mange dette gjelder i vår landsdel, er det ikke oppgitt tall på.

Ifølge Bufdir si nettside for unge, ung.no, antas det å være 1-2 elever i hver norske skoleklasse, som kan føle seg tiltrukket av samme kjønn.

Etter det Birkenesavisa erfarer, kan det være mange unge og voksne i bygda vår som skjuler sin seksuelle orientering.

Før juli i 2019 fikk de daværende regjeringspartiene Høyre, FrP og Venstre støtte fra opposisjonen på Stortinget til å utrede forbud mot homoterapi. – KrF står utenfor enigheten, meldte Aftenposten 3. desember i 2019. Det er ennå ikke fatta noe vedtak i saken.

Til Helhet har postadresse Arneberg i Innlandet. På ei ekstraordinær generalforsamling i november 2020 ble advokat Ole Gramstad Jensen valgt til ny styreleder.