Styrelederen ved Folkehøgskolen Sørlandet, der Odd Gunnar Tveit sitter i styret, kommenterer Tenkesmia

 

I denne ukas Tenkesmia gir FrP sin lokalpolitiker Odd Gunnar Tveit uttrykk for holdninger lesere vil kunne reagere på.

Knytta til pandemien skriver han om landets helseminister: – Nå er jeg så lei av å høre Bent Høie at jeg nesten vil kaste opp.

Om et vaksinesamarbeid som noen har ønska med Israel, skriver han: – Hatet mot Israel er større enn ønsket om å hjelpe sine egne innbyggere.

Og om temaet at flyktninger kan bli tildelt gratis barnehageplass, skriver han: – Mye av det som blir galt er når nordmenn og arbeidsinnvandrere må betale full pris i barnehage, mens flyktninger får gratis barnehageplass. Det er rasisme overfor nordmenn.

Om å vie homofile i kirka, skriver Tveit: – Jeg mener det står så tydelig i bibelen at det er galt, at det ikke kan kombineres med å være en kristen. Men det går heilt greit an å være religiøs.

Innleggene i Tenkesmia blir sendt inn til Birkenesavisa av seks faste kommunepolitikere. Standpunktene er skribentens egne.

Birkenesavisa har bedt FrP-politiker Odd Gunnar Tveit om å kommentere et par av de nevnte utsagnene.

Han har lenge vært tydelig på at han er imot innvandring. Når det gjelder flyktninger, som han mener får gratis barnehageplasser, sier han. – Jeg vil gjerne ha de ut av landet.

Til påstanden om at «gifting av homoer i kirka» ikke kan kombineres med å være en kristen, sier Tveit at han støtter seg til apostelen Paulus sine brev i Det nye testamente. – Akkurat det med homofili er så klart. Om du leser bibelen, så behøver du ikke å være i tvil.

Når Birkenesavisa tar opp dette med homofil legning med Tveit, sier han. – Pedofili er også en legning.

I en del kristne miljøer her i landet har man særlig de siste årene forsøkt å endre mennesker med «uønsket seksuell orientering» – reorientering. Dette er svært omstridt. Men Tveit syns dette er greit å forsøke. Han tror imidlertid at det er vanskelig å få til.

– Å prøve kan være greit. Hvis det er frivillig, så er det heilt greit.

Lokalt sitter Odd Gunnar Tveit i styret ved Folkehøgskolen Sørlandet. Her representerer han Indremisjonsforbundet (IMF).

Folkehøgskolen Sørlandet på Birkeland har hvert år drøyt 130 elever. Dette er ungdommer på vei inn i voksenlivet. De kan ha en kristen tro. De kan ha ulike seksuelle legninger. Og de kan ha planer om et samliv i ekteskap.

Om det er skolens syn, som lærested for unge mennesker, at homofile som gifter seg i ei kirke ikke er å anse som kristne – og om Tveits standpunkt er i tråd med skolens verdisyn, uttaler skolens styreleder Tonje Teistedal til Birkenesavisa.

– Når det gjelder uttalelsene som har kommet til uttrykk i «Tenkesmia», tror jeg de fleste forstår at dette er Odd Gunnar Tveits politiske engasjement og personlige/private syn. I det henseende er det ikke representativt for FHS Sørlandets syn og verdigrunnlag. På Folkehøgskolen Sørlandet ønsker vi all ungdom velkommen og vi anerkjenner det mangfoldige fellesskapet. Det gjelder uavhengig av etnisitet, kjønn, religion, livssyn og seksuell orientering.  FHS Sørlandet er en kristen skole som legger stor vekt på inkludering – av alle. Og skolens styre gleder seg over all ungdom som ønsker å bekjenne seg til den kristne troen.

Folkehøgskolen Sørlandet eies av Agder region av Normisjon (60 prosent) Indremisjonsforbundet Sør (30 prosent) Agder krets av Norges KFUK / KFUM (10 prosent).

Styreleder Tonje Teistedal representerer Normisjon. Hun er klar på at Tveits innlegg i Birkenesavisa ikke er som styremedlem ved skolen.

– I denne spalten, «Tenkesmia», uttaler Odd Gunnar Tveit seg som FrP-politiker og privatperson.

Birkenesavisa har mottatt følgende e-post fra Tveit – etter å ha tenkt seg om på en 44 kilometer lang løpetur:

– Det ble kanskje litt rart at jeg hengte ut homoene. De stakkarane vil jeg ikke henge ut. Det er prestene og de som står i ledelsen, som jeg syns har sviktet. Når de godkjenner homofilt samliv så velsigner de synd. De er vranglærere og fører folk vill.