Applaus i kommunestyret for bredbåndsatsinga

(Illustrasjon: Wikipedia)

Torsdag denne uka signerte Birkenes kommune avtaler med Telenor som skal sikre utbygging av bredbånd «fra Senumstad til Furholt, fra Vassbotn til Solheim og fra Ogge til Skreros.»

Det er ikke så ofte at det oppleves applaus i kommunestyret. Men det skjedde samme kveld da ordfører Gyro Heia (Sp) orienterte de folkevalgte.

Den nye bredbåndstrategien ble enstemmig vedtatt. I dette dokumentet heter det om økonomi knytta til fibernett.

«Birkenes kommune setter årlig av et investeringsbeløp knyttet til utbygging av bredbånd. Disse midlene kan brukes til utbyggingsprosjekter av bredbåndsnett i kommunen, for eksempel som kommunal innsats til prosjekter som får statlig tilskudd til bredbåndsutbygging.»

Birkenes har nedsatt ei politisk gruppe som prioriterer planer for bredbåndsutbygging. Denne består av ordfører Gyro Heia (Sp), Anders Snøløs Topland (Sp) og Arild Windsland (H). Fra administrasjonen er følgende med, enhetsleder for kommunikasjon og kultur, Aud Hellen Bergland, og Andreas Brovig som er leder for IT-tjenesten.

Bredbåndstrategien er utarbeida for å skape forutsigbarhet, og en forpliktelse for Birkenes kommune når det gjelder bredbånd. Kommunen vurderer tilrettelegging og utbygging i alle nye bygg og i alle utbyggingsplaner.

Avtalen som ble signert med Telenor på torsdag, beløper seg samlet til omkring 20 millioner kroner. Utgiftene dekkes ganske likt mellom Birkenes kommune/Agder fylkeskommune, og Telenor.

På den dyreste strekninga, fra Senumstad opp til Furholt er det 49 husstander og ti potensielle hytteabonnenter. Her bidrar kommunen og fylket med 3,7 millioner kroner. På de øvrige to strekningene med til sammen 74 husstander og ni potensielle hytteabonnenter, bidrar kommunen og fylket med samla 5 millioner kroner.

Til sommeren vil husstandene i de tre utvalgte områdene få besøk på døra av Telenors selgere.

Det er enhetsleder Aud Hellen Bergland, som har forhandla fram avtalen med Telenor.

Bergland opplyser at det allerede i løpet av våren vil legges nye områder ut på anbud, sammen med Det Digitale Agder (DDA) – og hun håper på gjennomslag for minst to-tre av disse.