Ut på tur – nye poster i kulturorienteringa på plass før palmehelga

Under fjorårets kulturorientering ble det 17. maifeiring på post 1. (Foto: Iren Sommerset/Birkenes kommune)

Årets kulturorientering er den 24. i rekken, og årets poster er fordelt på to områder, Røynåsheia og fra Tveide ned mot grensa til Lillesand.

Birkenesavisa har mottatt årets hefte, og vi sakser litt fra det. På Røynåsheia er det et greit og lettgått terreng med et detaljrikt kart i stor målestokk. Temaer her blir blant annet gamle gravrøyser, grøfting av myr og en «gjenoppdaget» husmannsplass. Om dette terrenget er lett blir det desto mer krevende i grensetraktene mot Lillesand sør for Tveide. Der er det nok av bakker, og både kartet og terrenget er av det litt grovere slaget. Beregn god tid! Det skriver Trygve Løland i forordet til årets kulturorientering.

I området som kalles Amerika finnes fortsatt villmark, og siden det ligger på vannskillet mellom Moelva og Fjelldalsvassdraget, handler årets opplegg mye om vann og tidligere generasjoners utnyttelse av det, står det videre i årets hefte.

Totalt er det satt ut 40 kulturorienteringsposter, og i løpet av uka vil hefter, kart og klippekort legges ut slik at folk kan begynne å gå kulturorientering i palmehelga. Kulturorientering er stadig populært og spesielt i fjor i korona-året var det mange som lette etter kulturposter!

Turorienteringa kan i år feire at det er 50 år siden oppstarten av denne greina innenfor o-sporten. I 1971 var dette folkehelsetiltaket ganske nytt, og Birkenes idrettslag var som en av de første klubbene på Sørlandet ganske tidlig ute. Det var ildsjelen Kåre Birkeland som stod bak tiltaket her i bygda. De første årene foregikk turorienteringa vekselsvis på Flakkeheia og Øvre Birkeland.

Ordet kultur-orientering kom inn i bildet i 1998. Det året kom kulturetaten i kommunen med som samarbeidspartner. Fra da har vi lagt vekt på at turpostene i størst mulig grad skal være knyttet til kulturminner, store eller ubetydelige. Det kan nevnes at i årene som har gått siden da, har vi blant mye annet besøkt rundt 70 nedlagte boplasser, over 100 mer eller mindre nedråtna eller godt bevarte skauløer, 20 gravhauger, en mengde byttesteiner og over 50 gamle stemmer som har vært i bruk i forbindelse med tømmerfløting og utnyttelse av vannkraft. Det siste temaet er også aktuelt i årets opplegg og vil få en betydelig økning.

Med overgang fra tur til kulturøkte interessen merkbart. Og den har bare økt med årene og nådde som nevnt hele 160 solgte konvolutter i 2020.