Ukas leder: Imponerende fotballjenter

Amalie Snøløs og Eline Glamsland

For tre uker siden kom beskjeden fra Norges Fotballforbund om at Amalie Snøløs var tatt ut i landslagstroppen for jenter 16 år som skal møte England i Coventry 5. juni. Med det ble 16 år gamle Amalie fra Berse Terrasse på Birkeland tidenes første landslagsspiller i fotball fra Birkenes IL. En enorm prestasjon.

Amalie rakk ikke å trekke landslagsdrakta over hodet før en ny beskjed fra ledelsen for de aldersbestemte landslagene tikket inn i innboksen til fotballgruppa i BIL; Eline Glamsland er tatt ut til Statoil Talentleir i Porsgrunn i slutten av juni. Jentene som får delta der er de 18 beste 15-åringene i landet. Birkenes IL hadde fått sin andre landslagsspiller, på to uker!

Hvis jentefotball hadde blitt regnet som en egen idrettsgren, ville den vært nest størst i Norge med sine 110.000 utøvere. En landslagstropp består vanligvis av 18 spillere fra hele landet. De har først måttet gjøre seg bemerket på sitt eget klubblag. Så har de fått sjansen på et såkalt sonelag, før de har fått muligheten på kretslaget, dersom de har blitt funnet gode nok.

Bare å komme dit er en stor prestasjon. Birkenes IL har denne våren hatt fem spillere på Agders kretslag i jenter 16-klassen. De aller beste kretslagsspillerne blir sendt til regionsamlinger der de får bryne seg på spillere fra andre fotballkretser. For spillerne fra Agder betyr det som regel Telemark, Vestfold og Buskerud. Blant disse igjen blir noen ytterst få – kanskje bare én eller to – spillere tatt ut til landslagssamling. Det sier litt om nåløyet de to BIL-jentene har vært igjennom.

For å komme på landslaget holder det ikke med talent, det må jobbs knallhardt og målbevisst i tillegg. Både Amalie og Eline har nok fått sin dose gunstige gener med tanke på å utvikle seg som fotballspillere. Samtidig har de vist at de er villige til å legge ned det som kreves av arbeid på treningsfeltet og i kamp for å bli best mulig. Det har gitt resultater.

Men fotball er som kjent et lagspill, og ingen spiller vil ha noen sjanse til å nå toppen uten at lagkameratene og øvrige omgivelser holder et visst nivå. I Birkenes IL har man sett potensialet til spillere som Amalie og Eline og lagt til rette for at de skal ha best mulig rammebetingelser for utvikling.

Samtidig har man vært så heldige å ha dyktige trenerkrefter, trenere som har vært villige til å øse av sin fritid og fotballkunnskap for å gjøre Amalie, Eline og deres lagvenninner best mulig. Det har gjort at klubben per dato er den beste jenteklubben på Agder i aldersklassene 15-16 år. Nok en enorm prestasjon.

BirkenesAvisa gratulerer Amalie og Eline og hele fotballgruppa i Birkenes IL med landslagsuttakene og ønsker lykke til i Coventry og Porsgrunn!