Folkehøgskolens innsamling til Kambodsja – optimister trass koronarestriksjoner

Innsamlingskomiteen her representert ved Maren Pollestad, Silje Johnsrud, Ingvild Bakken og Helene Dokken. (Foto: Sven Nordhagen, Folkehøgskolen Sørlandet)

Lite er som normalt, og ting kan ikke gjennomføres på samme måten som tidligere. Det har også årets innsamlingskomite på Folkehøgskolen Sørlandet fått kjenne på. Likevel er de optimister før årets store innsamlingsaksjon ved skolen. De satser på rekordresultat.

Elevene ved Folkehøgskolen har hvert år ansvar for et større innsamlingsprosjekt. I år er det Normisjons arbeid i Kambodsja, med fokus på samfunnsutvikling og internatarbeid de innsamlede pengene skal gå til. Innsamlingskomiteen har flere aktiviteter i løpet av skoleåret for å samle inn penger. En av de største inntektskildene er bøsseinnsamlingen. Noen bøsseinnsamling blir det ikke i år grunnet koronarestriksjoner, men det tar ikke bort troen på et godt resultat.

De siste dagene har de reist rundt på Birkeland. Men i stedet for å banke på dører med innsamlingsbøssa har de lagt et lite informasjonsskriv i alle bygdas postkasser. Nå håper de at bygdefolket ser gleden i og verdien av å bidra. På informasjonsskrivet oppfordres det til å gi gave på Vipps og bankkonto.

– Koronaen gjør det vanskelig. Bøssebæring har alltid vært en viktig del av innsatsen. Men vi ser det som en spore til ekstra innsats, og motiveres av at i år er mer avhengig av vår innsats, lyder det fra Helene Dokken i innsamlingskomiteen. Sammen med Maren Pollestad, Silje Johnsrud og Ingvild Bakken har hun avlagt Birkenesavisa et besøk for å fortelle om innsamlingsaksjonen deres.

I tillegg til innsamlingsaksjonen har de kreative elevene mange ideer på hvordan de kan skaffe penger. Tidligere har de hatt en Fretex, og auksjon. Her fikk de inn 7500 kroner bare fra egne rekker. I tillegg skal de i april ha et sponsorløp hvor familie, venner, bekjente og eventuelt firmaer betaler dem i forhold til hvor langt elevene løper. Her er alle elevene engasjert. Ellers har de både kake- og vaffelsalg.

Koronaen skaper litt hinder i forhold til hva de kan gjøre, men det skal tydeligvis ikke stå på innsatsen.

 

Kambodsjaprosjektet:

Fokus er å gi trygge og rimelige boforhold for studenter, forebygge menneskehandel, gi ledertrening til ungdom og gi kunnskap som hjelper familier til en bærekraftig økonomi.
Kambodsja er hardt rammet av koronaepidemien. Turisme og fabrikker har stoppet opp og bistandsarbeidere har dratt hjem. Landet er fortsatt preget av røde Khmers terrorregime på 70-tallet. Over 2 millioner ble drept og landets utvikling ble satt langt tilbake. Mange Kambodsjanere er analfabete og 7 av 10 er under 20 år.