Mens andre klubber og idretter frykter frafall, strømmer unge spillere til håndballen i Birkenes IL midt i koronakrisa

MÅLFARLIG. Maria (med vest) viste solide skuddferdigheter under minihåndballkampen.

 Håndballgruppa i Birkenes IL opplever økning i antall spillere – og det midt i koronakrisa.

– Det så så gøy ut, og så går vennene mine på det, sier Elise.

– Jeg hadde lyst til å prøve noe nytt, sier Tuva.

De er to av ni nye fjerdeklassinger som har funnet veien til Birkeneshallen og treningene til jenter/gutter 9 sine treninger denne vinteren. Det gir mer enn 50 prosents økning i antall spillere på laget som telte 15 spillere da sesongen starta i høst.

 

– Jo flere, jo bedre

– Jeg tror det er på grunn av det sosiale. Det er så få muligheter til å være sosiale utenom skolen, så dette er måten ungene kan treffes på, sier Olivia Lien Vennesland, der hun står i inngangspartiet til Birkeneshallen med ei sprayflaske og deler ut doser med håndsprit til spillerne som kommer til trening. Olivia er trener og lagleder for laget med flest nykommere.

GODT OPPMØTE. 22 av de 24 spillerne på jenter/gutter 9 år sammen med leder av håndballgruppa, Øyvind Kristiansen, og trenerne Hege Anita Larsen (t.v.) og Olivia Lien Vennesland. Totalt har håndballgruppa i Birkenes IL cirka 140 aktive spillere for tida.

– Det er veldig gøy, jo flere, jo bedre. Men det er plass til enda flere. Alle fjerdeklassingene er velkomne, understreker treneren. Hun tror utbredelsen av hjemmekontor blant foreldrene også kan være en medvirkende årsak til at birkeneshåndballen opplever en aldri så liten rekrutteringsboom i koronatida.

– Folk har det mye roligere på hjemmebane, så dette er kanskje en mulighet til å få lufta ungene litt også, ler hun.

 

Økning over hele linja

Når det dukker opp nye fjes på håndballtreningene så å si hver uke er det også gøy å være leder av håndballgruppa.

INNSATS. Michael gir alt i skuddøvelsen i aktivitetsløypa.

– Veldig gøy å se at ungene trives så godt med håndballen og at de får med seg nye spillere hele tida. Det er jo også en bekreftelse på at disse kreative trenerne våre gjør noe riktig midt oppi alt dette,  sier Øyvind Kristiansen. Han har ikke full oversikt over hvor mange nye spillere håndballgruppa har fått totalt sett i løpet av høsten og vinteren, men kan fortelle at de aller fleste lagene har opplevd en øking i antall spillere. Unntaket er damelaget, som har hatt treningsforbud hele vinteren og har mista over halvparten av spillerne. Kristiansen håper mange av dem kommer tilbake når damelaget gjenopptar treningene denne uka.

– Det er veldig viktig å ha et damelag som de yngre spillerne kan se opp til, det er viktig for rekrutteringa, presiserer håndballederen.

 

Fokus på det sosiale

Niåringene spiller i en såkalt aktivitetsserie, der lagene samles i helgene og spiller flere kamper mot hverandre. Etter åpningshelga i oktober er alle kamphelgene blitt avlyst. Olivia Lien Vennesland håper helsemyndighetene letter enda litt mer på koronarestriksjonene, slik at kamphelga i mars, sesongens siste, kan gjennomføres.

KONSENTRASJON. Aktivitetsløypa er både morsom og krevende.

– Det er veldig gøy å spille kamp og treffe andre, og så synes de jo sjøl at de er veldig gode i forhold til de andre, og det er jo veldig gøy å vise seg fram litt, sier treneren. Hun presiserer imidlertid at det ikke er kampene som er viktigst.

– Hovedfokuset er at det skal være sosialt og gøy, men vi lærer dem jo litt håndball også, smiler Olivia Lien Vennesland.

Og gøy har det det, de 22 spillerne som tropper opp på trening mandagskvelden Birkenesavisa er innom. Oppvarminga med stikkball er ekstra populær, men det er full fres både i minihåndballkampene, aktivitetsløypa og styrketreninga også.