Mat- og helsefag i moderne lokaler – det 40 år gamle skolekjøkkenet på Engesland er nå byttet ut

NYTT SKOLEKJØKKEN. Lærer Line Hodne underviser i mat- og helsefag i det nye og moderne lokalet.

Mandag denne uka var det stor glede blant 6. klassingene på skolekjøkkenet på Engesland skole. Det gamle kjøkkenet ble før jul byttet ut, etter å ha stått uendret siden skolen ble bygget opp igjen etter brannen for drøyt 40 år siden. Rektor Wenche Moi Reinertsen forteller at de er svært glade for det nye undervisningsrommet.

– Det gamle kjøkkenet var veldig slitt, og vi er glade for at de nå kan få undervisningen i moderne lokaler, forteller rektoren. Og det er i et virkelig flott og moderne lokale, i lyse trivelige omgivelser, elevene nå kan lære seg ulike kokkekunstner.

GAMMELT SKOLEKJØKKEN. Slik så det gamle skolekjøkkenet ut, som ble bygd etter skolebrannen for drøyt 40 år siden.

Lærer Line Hodne og elevene skal lage amerikanske pannekaker denne dagen. Hodne starter undervisningen med å fortelle om kjøkkenet, renhold og hygiene. Deretter ser elevene en kort undervisningsfilm, om hvordan man lager dagens meny.

De seks lydhøre elevene sitter rundt et stort langbord, som er praktisk både til undervisningen – og når man skal spise dagens meny. Det er tre stasjoner i det nye kjøkkenet, med tre flotte moderne ovner. Og skapene er fylt med utstyr. Ventilasjonen er selvsagt viktig, og her har kanskje elevene den største overgangen fra det gamle, med tanke på godt arbeidsmiljø i klassekommet.

AMERIKANSKE PANNEKAKER 1. Julie Maria Hansen Stølen lager pannekakerøre.

Line Hodne går rundt til de tre ulike stasjonene der to og to jobber sammen. Elevene er lærevillige og ivrige, mens de klargjør de ulike ingrediensene.

– Hva er forskjellen på amerikanske og norske pannekaker, og har du laget det før, spør vi Julie Marie Hansen Stølen?

– Jeg har laget norske pannekaker hjemme flere ganger, og vet hvordan jeg skal gjøre det. Men det er første gang jeg lager denne typen pannekaker. De amerikanske pannekakene er mye tykkere enn det vi er vant med i Norge, forteller hun.

AMERIKANSKE PANNEKAKER 2. Aslak Kleivane Engesland holder på med si røre.

Vi spør 11 år gamle Aslak Kleivane Engesland om hvordan det er å få nytt kjøkken på skolen?

Han er han kjapp i replikken. – Det er veldig stor forskjell på å få helt nytt utstyr, og veldig gøy. Det er fint at vi får ovner som fungerer skikkelig, utdyper en av dagens kokker.

I DET NYE SKOLEKJØKKENET. Fra venstre: Aslak Kleivane Engesland, Nora Aaneland, Justas Juozapaitis, rektor Wenche Moi Reinertsen, Julie Marie Hansen Stølen, Mathea Solås, lærer Line Hodne og Kirsten Johanne Moldal.

Mens lærer og elever forbereder dagens rett, så forteller rektor at det er 6. og 9. klasse som har mat- og helseundervisning – det vi eldre kjenner igjen som heimkunnskap. De har to klokketimer hver uke på kjøkkenet og følger den oppsatte læreplanen. De andre klassene bruker kjøkkenet ved andre ulike oppdrag eller ved spesielle anledninger, men har ikke fast undervisning i Mat og helsefag.