Så endte det med en avtale mellom Jarle Håkedal, Gunnar Hauge og Birkenes kommune om ledningene under industritomta på Tollnes

NÆRINGSTOMTA. Etter at den nå signerte avtalen med Birkenes kommune er i havn, er Jarle Håkedal og Gunnar Hauge i gang med å utvikle næringstomta si på Tollnes.

I november var det politisk behandling knytta til kommunens ledningsnett under industritomta til Jarle Håkedal og Gunnar Hauge på Tollnes.

Uenigheten om ansvar og fordeling av kostnader knytta til eventuell flytting av ledning har pågått i åresvis. Til den politiske behandlinga i november hadde kommunedirektør Anne Stapnes anbefalt de folkevalgte å vedta at kommunen ikke skulle påta seg noe ansvar for kostnader. Denne anbefalinga var gjort etter juridisk klarering fra Kommunenes Sentralforbund (KS).

Ordfører Gyro Heia (Sp) var en av de som støtta kommunedirektørens forslag i formannskapsmøtet. I etterkant hadde hun møte med grunneier, og skifta standpunkt. Til kommunestyremøtet ble det fremma og vedtatt et nytt forslag, lagt fram av nettopp ordføreren: Kommunestyret ber kommunedirektøren gjenoppta samtaler med grunneier med mål om en minnelig løsning fremfor en rettslig tvist innen en måned.

I kommunestyret fikk administrasjonen og kommunedirektøren sterk kritikk knytta til saksforberedelsene.

Nå er samtalene gjennomført – med dette resultatet:

«Følgende avtale inngår mellom Birkenes kommune og grunneier med bakgrunn i dokument «Skisse til løsning tvist ledninger Tollnes 88/ 735 og 809» fra Jarle Håkedal og Gunnar Hauge.

– Det gis dispensasjon fra avstandskravet til vann- og avløpsinstallasjoner (herunder heving av terreng) i forbindelse med oppføring av bygg på tomt 88/ 809 og delvis inne på 88/ 735, forutsatt at bygget vris slik at det blir liggende i øst/vest retning mot bnr 764 og at nærmeste punkt mellom bygget og omtvistet vannledning blir 4 meter.

– Sanering av ledningsanlegg Tollnes er lagt inn i 2022 i saneringsplan, det vil i løpet av 2021 sees på løsninger for flytting av omtvistet ledning over 88/ 809 og 735, midler til forundersøkelser, prosjektering og selve saneringen må bevilges av kommunestyret.

– Dersom omtvistet vannledning ikke har blitt flyttet innen 01.01.23, står grunneier fritt til å fjerne/stenge den aktuelle ledningen for kommunens regning.

– Det er kommunens fremtidige plan for VA som er retningsgivende (2021-2024). Kommunen forplikter seg til å flytte den omtvistede vannledningen innen 01.01.23. Resten av saneringsplanene for området må sees isolert fra denne ledningen».

Senterpartiets Silje Bjørnarå Drangsholt var den som uttrykte skarpest i kritikk av administrasjonen og kommunedirektøren. I et innlegg i kommunestyremøtet i november sa hun blant anna:

«Jeg hadde håpet vi skulle få ryddet opp i denne saken, og jeg hadde i hvert fall forventet at ikke vi skulle rote den enda mere til. Og jeg forventer faktisk at sakspapirene gir riktig og nok informasjon. Her fremstår det hele som et sirkus, og det er mye informasjon om saken som aldri har kommet med. Og jeg regner med at alle ser hvor rotete kommunen tilbake i tid har opptrådd i denne saken, med både skjøteskriving, erklæringer, manglende underskrifter og tinglysning. Jeg trenger ikke flere argumentasjoner for å konkludere med at jeg ikke ønsker at kommunen skal stå i en rettssal å argumentere med hevd og servitutter. I mitt hode, det går bare ikke an. Her får vi jammen mæ rydde opp i gamle synder. Og om vi skulle ha flere slike synder, så får mi jammen ordne opp i dem også. Og holde oss for god til å snakke om presedens».

Bjørnarå Drangsholt fikk betydelig støtte for sine synspunkter fra andre folkevalgte – fra ulike partier.

Nå er samtaler altså gjennomført, og en avtale signert.

Til Birkenesavisa sier Jarle Håkedal: – Vi er fornøyde. Det er godt å komme i mål. Nå er vi i gang med planlegginga av et nytt lagerbygg, som vi allerede har tegningene til.