Godt salg i utfordrende tid – Maria Håkedal er takknemlig for god lokal handel på Marikken i 2020

FORNØYD HANDELSKVINNE. Maria Håkedal kan se tilbake på et utfordrende, men godt, år for Marikken.

 

Maria Håkedal er takknemlig og glad for bygdefolkets handel i en vanskelig koronatid.

Det førte til at hun i jula la ut følgende takk på facebooksiden sin.

Kjære alle sammen! I dag sitter jeg med en enorm takknemlighet over alle dere fine kunder som har benyttet dere av butikken min i julehandelen, både her på Birkeland og i nettbutikken. Dette har vært et spesielt år, men takket være alle dere som har støttet opp om lokal handel og nisjebutikk på nett, har dere bidratt til at vi har hatt mye besøk og travle dager.

Vi avlegger Marikken et besøk for å høre litt mer om hvordan året har vært.

– Jeg setter kjempepris på den gode handelen. Uten at kundene hadde vært flinke til å bruke butikken hadde vi ikke klart oss, sier hun.

Nervøs

Hun kan vise til gode salgsresultater dette året, men det var hun sletts ikke sikker på da samfunnet gikk inn i nedstengningen

– Når den første koronanedstengningen kom i mars kjente jeg at jeg ble nervøs. Jeg var redd både for bedriften min og de ansatte. Vi kjente det veldig godt i starten hvor handelen stoppet helt opp. Da måtte vi satse sterkt på nettbutikken. Heldigvis hadde vi lagt ned mye arbeid i den allerede, slik at vi slapp å bygge alt opp fra bunnen av.

Jeg jobber mye med nettbutikken. Den er et fint utstillingsvindu for oss, og vi opplever at flere lokale har begynt å bruke den, sier hun.

God vekst

Et markedsføringsbyrå hjelper henne å utnytte nettbutikken bedre, og få bedre treff på kundenes søk på google.

– Det skal litt til å være synlig på nett. Det holder ikke bare å være der, man må sees og så må besøkene føre til handel. Det kostet meg en del å få denne hjelpen, dermed følger et krav om å selge enda mer. Det har vi heldigvis klart. På nettbutikken har vi en vekst på i overkant av 50 prosent, i tillegg har vi også en god vekst i butikken, sier hun. Det krever mye tid å drive nettbutikk. Det er ingen 8-16 jobb. Man må tilby noe hele tiden, og svare på henvendelser uansett når det måtte være, legger hun til.

Annet handlemønster

Hun kan fortelle om flere besøk utenfra. De får jevnlig netthandel, og besøk i butikk fra kunder utenfor Birkeland, slik som Tveit, Lillesand, Grimstad og Kristiansand.

– Kanskje det er blitt slik nå at folk styrer unna store sentre med mye folk, men vi vet lite om hvordan dette vil utvikle seg. Det vi foreløpig vet er at koronaen fortsetter. Men vil handlemønsteret endres igjen når ting slippes opp? Det vet vi lite om. Vil folk fortsette handle lokalt? Vil kundene forsvinne når de får gode muligheter andre steder, undres hun.

Jula ut og nytt inn

– Nå forbereder vi et stort salg her. Vi har et stort varelager vi vil få tømt før de nye varene kommer. Jula skal ut og mange nye ting skal inn. Jeg må ha et stort varelager. Driver man butikk i utkantstrøk kan man ikke treffe små nisjer, man må prøve å treffe mange, og ha et stort utvalg, sier Maria.

Enkelte varer ble det mindre salg av enn normalt. Mange reiser på ferier i tiden fra mars til oktober, og da må det handles inn klær til ferien. Slik ble det ikke i år. Derfor sitter de inne med litt mye av enkelte varer, og de gleder seg derfor til å invitere til salg.