Birkeland Mølle flytta med både håndkraft og kranbil fra «Stasjonsbyen» ut til Birkenes Bygdemuseum

 

Lørdag formiddag ble den gamle mølla inne i sagbruket til Mo ved Strøget på Birkeland flytta til Birkenes Bygdemuseum på Tveide.

– Dette er et gledens øyeblikk og en historisk dag for meg, sa nåværende eier Jakob Olaus Mo til Birkenesavisa.

Sagbruket, med Birkeland Mølle inni, har vært i familiens eie siden 1930-åra. Da kjøpte hans farfar, Jakob Mo, sagbruket sammen med Monrad Knudsen av Govert Rislå. Kjøpesummen var 18.000 kroner

Jakob Mo kjente Knudsen godt. Mot slutten av første verdenskrig hadde Jakob overtatt som driftsbestyrer etter Knudsen på Myhre Torvstrøfabrik på Tveide. Da begynte Knudsen i ny jobb som driftsbestyrer på Lillesand-Flaksvandbanen (LFB), i ei stilling som også innbefatta å være stasjonsmester nede i Lillesand.

Birkeland Bruk – eller «saga til Mo» – ble bygd i 1918, den gang begrepet Stasjonsbyen ble brukt om Birkelands sentrum. Fra bygdas jernbanestasjon gikk det spor videre opp over Tomta.

Første eier av mølla var Statens Kornforretning, men den ble raskt overtatt av Govert  Rislå og Samuel Tveiten. Birkeland Mølle A/S var i drift til i slutten av 1950-åra, med Emil Mo som møller. Jakob Olaus Mo har fortsatt årgangsbøker med de gamle malingssedlene. Disse viser at både bygdas egne innbyggere og folk fra nabodistrikt kom til Birkeland for å få malt kornet sitt – hvete, bygg, rug og havre. Sånn ble det livsnødvendig daglig brød, for både fattig og rik.

Dugnadsinnsatsen i Birkenes er stor. Og lørdag stile en stor gjeng for å få til flyttinga av mølla, leda an av Øyvind Murberg og museumsbestyrer Frode Borø Svaland.

Robert Birkeland stilte med kranbil fra Bendiks Transport og Cementstøberi. Det måtte skjæres et stort hull i veggen for å få dradd mølleverket ut med håndkraft. Derfra gikk løftet problemfritt med krana.

Fra Birkeland ble mølla kjørt ut til Tveide for plassering i Birkenes Bygdemuseums nye møllebygg. Styremedlem Inger B. Slågedal sier til Birkenesavisa at det ikke er satt noen dato for når publikum kan få oppleve Birkeland Mølle i drift igjen, men trolig blir det innen neste sommersesong.

Ifølge Jakob Olaus Mo er planen å rive bygningene på Birkeland Bruk i løpet av de nærmeste ukene, for etter hvert å gi plass til de planlagte leilighetene i det nye Motunet.