Unge Halvor fra Vegusdal kan bli Årets Avløysar i Norge 2020 – eneste nominerte i Agder

Vegdølen Halvor Retterholt (24) fra er nå nominert som Agders kandidat til å bli Årets Avløysar 2020.

I nominasjonsbegrunnelsen heter det at «Halvor Retterholt er ein særdeles trufast avløysar. Han er høfleg, påliteleg og er utruleg flink med husdyr. Halvor merkar om noko er unormalt, og tek tak i det. Han har jobba med kjøttfe av tung rase, og er like god på vanskelege kalvingar som kven som helst veterinær. Skal ein finne slektskap på eit dyr, treng ein ikkje slå dette opp, Halvor huskar dette på over 150 storfe. Dette viser at han bryr seg om det han steller med».

Halvor fikk vite at han var en av kandidatene til å bli nominert før sommerferien. Og for noen uker siden fikk han beskjed om at han var plukka ut som Agders eneste nominerte, forteller han til Birkenesavisa da vi møter han på Furholt Fellesbeite tirsdag formiddag.

Heime på familiegården på Retterholt har de nå 30 melkekyr og 70 ungdyr og kalver. Det er en stor besetning til å være i indre Agder.

Unge Halvor har et unikt kjennskap til opphavet til imponerende mange kyr. Hvem som er mora og hvem som er faren. Dette er oftest heilt avkjørende for å få ei besetning som gir stor melkeproduksjon.

Det er organisasjonen Norske Landbrukstenester (NLT) som står bak kåringa av Årets Avløysar. Og i år er det 20. gang at denne blir kåra. Norske Landbrukstenester har kontor i alle regioner i landet vårt, unntatt i Oslo. Her i Agder har de sitt kontor ved Stoa i Arendal.

En av grunnene til at vegdølen Halvor er valgt til vår landsdels kandidat i denne konkurransen, er hans erfaring og dyktighet med landbruksmaskiner. I nominasjonsbegrunnelsen står det at «han køyrer effektivt med lite uhell […] han er veldig allsidig på maskinarbeid. Med erfaring på det meste, både brøyting og skogsarbeid på vinteren samt alt av våronn og slått».

– Jeg har nok sittet i traktoren siden heilt fra jeg var liten, sier Halvor. Nå har han en John Deere 6230 sammen med faren. Men denne tirsdagen pløyer han med en annen traktor, riktignok av samme merke. Jorda på fellesbeite Furholt er ganske fuktig og kald, så det er avgjørende å få vendt den nå før høstregnet fort kan komme.

Ungkaren Halvor har ikke all verdens med fritid. Han har jo ingen åtte til fire jobb. Men den fritida han har, bruker han gjerne sammen med kamerater. Og så er han glad i å være ute i skogen. – Jeg har en elghund og jakter en del på elg, hjort og rådyr, forteller han.

Da er det nesten opplagt at Halvor er glad i kjøttmat. Favorittene hans er steik og indrefilet.

Det er Halvors gode lag med husdyr som er mest utførlig omtalt i begrunnelsen for nominasjonen til Årets Avløysar i Norge: «Han er dyktig på mjølking og stiller opp på kort varsel om eit mjølkebruk treng hjelp. Han jobbar primært på to gardar, i tillegg til sporadiske stell på andre bruk både på sjukdom og ferie fritid […] Halvor har vært aktiv i landbruket sidan han var gamal nok til det. Sjølv om det er storfe og maskin han har mest erfaring med, så har han dei siste åra i tillegg tilegna seg erfaringer med sau».

Halvor er en rolig kar av ganske få ord. Men man legger umiddelbart merke til at han har et sjeldent godt lag med dyra.

I tillegg til kyrene, har Halvor nå også 60 vintersauer av rasen Norsk kvit sau (NKS). Denne er avla fram for å passe våre forhold. Nå er de på beite på Brokke i Setesdal, passa på av gjetere.

Alle som vil kan være med å stemme fram Årets Avløyser. Det kan skjer på internettet, på Norske Landbrukstenester si heimeside. Siste frist for å avgi stemme er satt til søndag 18. oktober.

Årets Avløysar vinner et reisegavekort til en verdi av 20.000 kroner. Premieutdelinga skjer 3. november på Norske Landbrukstenester si Haustsamling.