Tratec på Flakk tilbake til lokale eiere – og skal nå hete KOAB igjen

OVERTAR: Jan Terje Arnesen og Rune Salvesen kjøper Tratec Agdermaskin på Flakk, og tar også tilbake det lokale KOAB navnet.

 

Jan Terje Arnesen og Rune Salvesen overtar Tratec Agdermaskins avdeling på Flakk. Etter overtakelsen tar de tilbake det lokale bedriftsnavnet KOAB. Selv om de offisielt har hatt navnet Tratec Agdermaskin har de lokalt alltid gått under navnet KOAB.

KOAB ble etablert i 1968 på Kokkenes i Lillesand i 1968. Navnet kom fra stifterne Egil Konradsen og Leif Abrahamsen. Etter sine første tre år i Lillesand flyttet de til nåværende adresse på Birkeland, nærmere bestemt kommunens industriutleiebygg på Flakk.

Fare for nedleggelse

Tratecgruppen tok tidligere en beslutning om at de ikke skulle drive denne typen virksomhet lenger, men heller kjøpe inn tjenestene. Alternativene som da ble skissert var flytting av bedriften til Nodeland, legge ned bedriften eller selge den.

– Jeg og Rune begynte tidlig å sondere muligheten for å overta driften selv. Disse planene ble lagt litt på is under koronaen. Når vi nå til en viss grad føler at vi er i gjenge igjen har vi tatt opp samtalene igjen, og kom i havn med avtalen tidligere i sommer, forteller daglig leder Jan Terje Arnesen.

KOAB har opplevd skiftende tider før. I 1993 gikk selskapet konkurs, men 13 av de ansatte hadde stor tro på bedriften og overtok eierskapet. I 2006 ble KOAB kjøpt opp av Tratec-gruppen, og gikk de senere år under navnet Tratec Agdermaskin Industri. Arbeidsområdene deres er mekanisk service, reparasjon og vedlikehold, sveising, maskinering og platearbeid samt utleie til prosessindustrien. Virksomheten er konjunkturavhengig og arbeidsstokken kan derfor variere noe. Nå er det en god periode og bedriften sysselsetter 30 personer.

– Avhengig av oppdragstypene er det som regel 4-8 mann her på verksted og produksjonen på Flakk. De øvrige er leid ut til prosessindustrien, blant annet til Glencore, Fiven, 3B og Hydro Vigeland. Bare på Glencore har vi nå 13 mann, sier Salvesen.

Stor arbeidsplass

–  Vi er en stor arbeidsplass og det er viktig, ikke bare for oss, men og for kommunen og bygda, at vi sikrer driften og arbeidsplassene våre her lokalt. Det er selvfølgelig et stort løft for oss, men vi har absolutt troa på at det skal gå bra. Vi vil og få berømme Birkenes Sparebank som delte vår optimisme og hjalp oss å gjennomføre dette, sier Arnesen.

Både Jan Terje og Rune har lang erfaring. Jan Terje kan skilte med 27 år i bedriften, mens Rune har 17 år bak seg. De kjenner både bedriften, produktene og markedet godt og bedyrer at de vet hva de går til og er optimister.

Liv laga

– Vi vurderer det absolutt som liv laga for bedriften. Men når det er sagt så har vi ingen faste produkter. Vi er derfor veldig avhengig av markedet. Nå har vi tilnærma full drift. De første tre ukene etter koronarestriksjonene var det bom stopp, men det tok heldigvis ikke så lang tid før vi begynte å få oppdrag igjen. På mange måter var det nå eller aldri. Vi ser frem til å drive for oss selv og ikke bare være en liten del av et stort konsern. De ansatte er veldig positive til overtakelsen og drar lasset med oss. Vi vil og berømme Tratec konsernet for en god prosess, og vi ser frem til et godt samarbeid med dem som kunder, sier Arnesen.