Nicklas (20) – ung sveiser med ferskt fagbrev

 

Nicklas Arnesen hos KOAB gikk opp til fagprøven for en liten måned siden, og fikk beste karakter. Han har vært i bedriften siden han var 13 år, da han begynte som hjelper og ryddegutt i lokalene til bedriften på Flakk.

20-åringen er en begavet ung mann i jobben sin, noe man merker på måten han snakker om faget sitt på. Nå er han fast ansatt etter å ha gått læretiden sin på to år. Før det gikk han to år på Dahlske videregående, på teknologi– og industrifag (TIP).

Nicklas forteller selv hvordan fagprøven tas etter endt læretid.

– Det er en tredagers prøve. Den starter med planleggingsfasen, der fremgangsplan, tidsberegning og introduksjon av jobben er viktig. Så er andre dag satt av til selve utførelse av jobben. Den siste dagen er det finpuss, kontrollmåling og en egen evaluering av den praktiske jobben.

– Etterpå gikk jeg igjennom prøven og evaluerte de tre dagene med fagnemda, som består av sveisere fra andre bedrifter og én fra skoleverket. De var veldig godt fornøyde, og jeg fikk høyeste karakter som er Meget Bestått.

Dermed ble 27. oktober i 2023 en merkedag for Nicklas, med fagprøven i lomma etter at han begynte som ryddehjelp i bedriften i 2016.

– Jeg begynte jo tidlig her på KOAB og likte meg med en gang jeg kom inn i lokalene. Jeg startet opp med å gjøre alt mulig som en ung gutt kan gjøre. Rydde rundt i bedriften, maleoppdrag, bytte vinduer og diverse. Underveis fra start av så jeg på de ansatte som sveiste i bedriften, og ble betatt av yrket.

– Jeg skjønte jo fort at det var dette jeg ville drive med. Jeg begynte å prøve meg på sveising tidlig, og det var kult å se at man kunne forme og lage ting med sveisepistolen, og da var jeg solgt. Som 13-14 åring så jeg alt som ble produsert fra bunn av med dyktige sveise hender, og det har påvirket meg.

I 2020 overtok far til Nicklas, Jan Terje Arnesen, og Rune Salvesen avdelingen til Tratec Agdermaskin på Flakk. Da tok de også tilbake navnet KOAB. I fjor 2022 kjøpte de også KOAB Eiendom, med maskiner og bygninger.

Nicklas sin interesse for yrket begynte lenge før dette, da faren Jan Terje selv var ansatt i firmaet.

Den unge sveiseren forteller ivrig om jobben inne i de ryddige lokalene på Flakk, da vi er kommet inn i selve produksjonshallen.

– Her inne er vi rundt 5-6 som jobber med like oppdrag, og gjør ferdig produkter til kundene våre. I tillegg er vi flere ansatte rundt om i Norge. Vi har en person i Porsgrunn, en oppe i Glomfjord i Nordland, mens det er 12-13 som er i full sving på Glencore nikkelverk i Kristiansand. I tillegg er det tre personer fra oss som er ved Hydro Aluminium i Vennesla.

– Du får reist litt også i jobben din også?

– Jeg var nettopp med min far til Tallinn i Estland. Der sjekket vi et sveiseoppdrag vi har der borte, før det skal sendes til Norge. Det er viktig at vi kontrollerer en jobb, før det skal fraktes i lange avstander. Skulle det være noe feil med jobben, kan det fort bli dyrt om det må returneres.

– Dette var et oppdrag for Fiven i Lillesand. Vi hadde en bestilling på en silo fra Lillesands bedriften med nøyaktige beskrivelser og mål, som skulle sjekkes. Og alt var i skjønneste orden.

– I mars neste år skal jeg til Odda, for å være med å sjekke den årlige statusen vår på Vestlandet. Jeg lærer veldig mye når jeg er med på disse jobbturene og får verdifull erfaring, forteller den unge sveiseren til BA.

– Hva så med den videre rekrutteringen av unge medarbeidere, kommer det nye lærlinger etter deg her i bedriften?

– Ja, nå er det en ny lærling hos oss på 18 år, fra Vennesla. I tillegg er det en til fra Birkeland som er utplassert fra Dahlske videregående, så vi er flere yngre som dukker opp i bransjen.

Til slutt får vi en prat med læreansvarlig for Nicklas ved KOAB. Rune Salvesen har sett den nye faglærte siden han kom inn døra som nyfiken ungdom.

– Nicklas markerte seg tidlig med interesse for faget sveising. Det er ikke alle som passer de ulike yrkene, men man ser fort om de unge som skiller seg ut, og liker det de jobber med. Nicklas lærte veldig fort og var flink til å ta utfordringer. Han har hatt gode fagfolk rundt seg i bedriften over lang tid. For oss har det vært viktig med rekruttering av unge medarbeidere som trives med å gå på jobb, noe vi ser i Nicklas, avslutter Salvesen.