Siste sommerfest i Birkeland barnehage

DANS: Barna vartet opp med livlig dans under Birkeland barnehages aller siste sommerfest.

 

43 år barnehagedrift ved Birkeland barnehage går mot slutten. Det ble markert med barnehagens aller siste sommerfest.

Birkeland barnehage ble startet i august 1977, men da først i to klasserom ved folkehøgskolen. Det nye bygget stod ferdig oppført i 1979, og har huset barnehagen siden den gang. Nå er den epoken over. Barnehagen med 31 barn fordelt på tre avdelinger stenger dørene for siste gang 3. juli. Etter sommerferien blir de åtte ansatte overført til Natveitåsen barnehage. Her får de følge av ti barn. Noen går over til Hampehaugen barnehage, mens noen er ferdig med barnehagen og er klar for skolegang.

Vemodig

– Det blir rart og vemodig, sier Marte Heimdal Svaland og Anne Skripeland når avisa treffer dem før deres siste sommerfest.

Anne Skripeland er leder av barnehagen og har vært der i 6 år. Svaland på sin side har vært der i 26 år. Hun representerer kontinuiteten ved barnehage, og hun er ikke alene om det. Det er mange som har vært ved barnehagen lenge, og det bør være et godt tegn for arbeidsmiljøet ved barnehagen.

– Ja, vi har hatt et stabilt og godt personale, og vi har fått mange gode tilbakemeldinger på det, sier Skripeland.

At barnehagen legges ned har de visst lenge, allerede fra den tiden da den ble kommunal i 2012. Det har versert forskjellige løsninger, blant annet at det skulle bygges en ny.

Gleder seg

– En epoke er over. Det var litt tøft å forholde seg til nedleggelsen i begynnelsen. Men det har gått seg til. Nå ser vi fremover med glede og er klare for noe nytt. Noe nytt måtte komme uansett, for lokalene her imøtekommer ikke dagens krav til HMS og barnehagedrift. Nå ser alle, både barn, foreldre og oss ansatte veldig frem til noe nytt og funksjonelt, forteller Skripeland.

Historien

– Barnehageloven kom i 1975, før den tid var det veldig få som snakket om barnehage. Da vi startet opp i 1977 var det mange politikere som undret seg over, og synes det var unødvendig, at man måtte ha utdanna folk til å passe barna. Vi hadde en linje ved Folkehøgskolen som het førskoleassistent og praktikant. Elever herfra fikk teoretisk og praktisk innføring i barnehagene våre. Vi startet først opp på Birkeland i 1977, deretter fulgte Herefoss i 78, og Engesland i 79 Det sier Øystein Sundvoll som var rektor ved folkehøgskolen da barnehagen starter.

Hva nå?

Det er folkehøgskolen som eier tomta og barnehagebygget. Nå som barnehagen stenger er det mange som lurer på hva som vil skje med bygget.

– Vi har ingen umiddelbare planer for bygget og området. Vil noen leie en periode så kan det la seg gjøre, men jeg vil anta at det vil rives, sier Geir Reinertsen, rektor ved Folkehøgskolen Sørlandet.