I kommunehusets bakhage sammen med en oppbrakt ordfører

Mandag denne uka inviterte Birkenesavisa ordfører Gyro Heia (Sp) med på en runde rundt de kommunale boligene i Smedens Kjerr. De ligger i kommunehusets egen bakhage, og er heimene til noen av bygdas innbyggere som har utfordringer relatert til psykisk helse og rus.

Det ordføreren vår har sagt seg villig til å ta inn ved nærsyn denne formiddagen gjør tydelig inntrykk på henne.

– Jeg har ikke sett dette før, medgir hun.

Når Birkenesavisa forteller at vi har fått henvendelser fra våre lesere, som uttrykker klart at det de ser ikke viser verdighet og respekt overfor de av våre innbyggere som bor her, er ordføreren helt enig.

Noen vinduer er blenda med store kryssfinerplater. Andre er tagga og malt med påskrifter, både innvendig og utvendig. Kledningsbord er løsna eller borte. Det samme gjelder belegningsstein. Sånn har det vært i lang tid.

På en av terrassene er det et tykt lag med søppel. Den er ikke av nyere dato. Det er tegn til at planter finner tilstrekkelig lys gjennom laga med gammel søppel – det gror.

Ordføreren er oppbrakt over det hun får se. Tårene blir vanskelig å holde tilbake for henne.

På vår runde blir det ordføreren sjøl som tar flest bilder med sin mobiltelefon. Hun stirrer inn i vinduer, og rister på hodet.

Denne bygningen er i dag fortsatt heimen for en av bygdas innbyggere. Birkenesavisa har tidligere fått lov av denne beboeren til å ta bilder inne i leiligheten. Vedkommende opplever mangel av vedlikehold fra kommunens side svært kritikkverdig. Å finne inspirasjon til å få orden på eget liv i sånne omgivelser er vanskelig. Vi observerte at beboeren hadde forsøkt å gjøre sin terrasse trivelig. Nå er den så angrepet av sopp, at vedkommende ikke orker å bruke den lenger.

Ordføreren har tidligere ikke vært på befaring her ved kommunens ubemanna botilbud. Hun har kun gått forbi, og da sett boligens befatning fra veien.

Lenge har det vært delte meninger om blant anna den største bygningen kan pusses opp, eller må rives. Men vi er ikke kommet så langt på runden vår, før i hvert fall Gyro Heia er klar på at her må det rives og bygges nytt.

– Dette må på plass kjapt, og de planlagte bemanna boligene må stå ferdig bygd innen to år, sier ordføreren.

Dette er sånn hun også har forstått kommunedirektørens forslag.

I en kommentar til Birkenesavisa tirsdag formiddag tar ordføreren forbehold om at hun ikke har faglig grunnlag for å kunne si om rivning eller renovering vil være det mest lønnsomme. Og hun mener man må få plass mer tilfredsstillende botilbud for de som bor i denne boligen så fort det lar seg gjøre. Hun vil nå be om at saken kommer opp til politisk behandling så snart som mulig.

Våre folkevalgte har nylig bestemt seg for at det skal etableres eller bygges inntil fem boenheter for personer med utfordringer relatert til psykisk helse og rusproblemer. Dette skal være et bemanna tilbud, noe kommunene nå er pålagt.

Det er bestemt at en av de nye boenhetene kan benyttes av en person med avhengighet av tunge rusmidler, under forutsetning at beboeren er i behandling. Politikerne har bedt kommunedirektøren om å komme med forslag til mulige løsninger og plassering av de nye boligene.

I bakgrunnsmaterialet til saksbehandlinga står det at kommunen har mange gode tilbud for brukere av forskjellige tjenester – men «innenfor psykisk helse og rus er det likevel fortsatt en vei å gå før tilbudet er dekkende for de behov brukerne her har».

På runden vår videre forteller ordføreren. – Ingen skal miste tilbudet de har nå. Men vi trenger et bemanna tilbud med oppfølging. Brukerne skal bo i et miljø som er mindre belastende – og som også er mindre belastende for omgivelsene.

Før Gyro Heia ble ordfører, arbeidet hun som NAV-leder i Iveland. Om plasseringa av de nye boligene sier hun. – Jeg har jobba med sosialt vanskeligstilte. Gi de den mest solrike tomta!

 

Ordfører Gyro Heia (Sp)