UTFLYTTA

ØYSTEIN LAUEN

Foreldre: Anna Sylvia og Johan Lauen

Gift med Brita Ødegaard

Har 3 barn: Anna (26), Elina (24) og Selma (19)

 

Hva jobber eller driver du med der du bor nå?

Jeg er utdannet cand.polit./samfunnsplanlegger fra Universitetet i Tromsø. Fra 1. januar 2020 har jeg jobbet med samferdselssaker i Innlandet fylkeskommune. Før dette hadde jeg liknende jobb i Statens vegvesen, samt diverse ulike lederjobber. Først som økonomisjef i «fattigkommunen» Enebakk. Lærerikt å tidlig lære at en kommune må ha penger og drive fornuftig for å være levedyktig. Deretter oppvekstsjef i Nordre Land kommune. Spennende å inneha en slik jobb uten å være utdannet lærer. Slitsomt å pendle fra Lillehammer til Dokka med små barn, og begynte derfor i stilling som trygdesjef på Lillehammer. Utfordrende, men lærerikt og spennende å jobbe i et statsbyråkrati!

Har du noen interesser du er spesielt opptatt av?

Har fram til nå brukt mye tid på barna som har vært en viktig og riktig prioritering. Liker å trene variert som fotball, sykling, ski og løping mm. Politisk ligger jeg et sted mellom AP og SV. Sitter nå i kontrollutvalget i Lillehammer denne perioden for SV. Jeg er bl.a. opptatt av at ikke bare de som sitter «øverst på bordet» gis muligheter for å få et godt liv.

Når flytta du fra Birkenes, og hvor bodde du her?

Jeg flytta fra Birkenes i 1981. Har bodd på Birkenes og Birkeland.

Har du bodd andre steder enn nå, etter at du flytta?

Jeg har bodd mange steder Norge. Startet i Lillehammer som student, videre Kristiansand, Kirkenes, Leksvik, Sørum Oslo og tilbake til Lillehammer. Årsaken til flyttinger er studier og ulike jobber.

Hvorfor flytta du fra heimbygda?

På grunn av jobb og utdanning.

Har du noen spesielle minner fra Birkenes?

I voksen alder ser jeg tilbake på tiden innen idretten som en viktig og fin tid fra barndommen.

En skal kanskje ikke trekke fram personer, men husker fortsatt Ivar Erlandsen m.fl.  som nødvendige og viktige brikker i idrettens støtteapparat. Som far til tre «idrettsbarn», ser jeg nå først i voksen alder, den store verdien av dugnadsarbeidet i et lokalsamfunn. Det så jeg ikke da jeg var 11 år! Som ung fotballspiller var det stort å vinne Sørlanscupen i fotball. Ikke minst fordi motspillerne virket ganske «karslige» og var fra Kristiansand… Det føles også stort å spille fotball med de som var hele 2 år eldre enn seg. Det er mange års forskjell når du ikke engang er kommet i tenåra. Jeg synes også det var veldig stort å stikke bort på Tomta for å se navnet sitt på lagoppstillingen på lilleputtlaget. Slik var det en lang periode.  Bortsett fra den gangen navnet mitt plutselig var borte. Her må det være en feil tenkte jeg, men daværende trener hadde selvsagt gode forklaringer på uttaket. Og jeg var en erfaring rikere!

4H var jeg også en del av i tre år og her lærte jeg å brodere og plante trær. Jeg var også med i «Yngres» og «Ungdomsforeningen». Det var et trygt miljø å være en del av.

Noe du satte spesielt pris på med heimbygda?

Variasjonen i tilbud av idrett, det sosiale og et inkluderende miljø på tvers av alder. Ikke minst alle de gode badeplassene.

Noe du savna eller skulle ønska at var annerledes i Birkenes?

Nei, ingenting.

Har du fortsatt familie og venner her?

Har mange gode venner i hjembygda og nabokommunene. Har to søsken som bor i Lillesand (Edvard) og Kristiansand (Elisabeth).

Når besøkte du heimbygda sist? 

Var på Birkeland nå sist i pinsa. Jeg har alltid vært glad i Birkenes» og hver eneste sommer har vi vært tre uker stort sett i Birkenes. Kona og jeg kjøpte derfor leilighet på Tøane i 2012. Denne leies ut store deler av året, men om sommeren er den til stor glede for hele familien Jeg gleder meg derfor til mange nye og gode opplevelser i hjembygda fremover! Det er trivelig å komme tilbake og det er veldig trivelig å snakke med gamle kjente.