Rigger for vindkraftoppdrag

DUOEN: Ingjerd Fidje Iglebæk og Kjell Arild Iglebæk vil sikre lokalt næringsliv oppdrag fra vindkraftutbygginga.

Duoen griper muligheten og håper å kunne hjelpe RWE med mye smått og praktisk.

– Vi grep muligheten som dukka opp, for det er jo ikke så mye å ta tak i fra før i Vegusdal. Jeg skal styre litt med å legge til rette for lokal overnatting og servering, sier Ingjerd Fidje Iglebæk.

En gang i sommer er det forventa at vindkraftutbygger RWE skal ta den endelige avgjørelsen om de stikker spaden i jorda, og bygger vindkraftverk på Bjelkeberg og Oddeheia. Dersom så skjer, er lokalt næringsliv klare til å kapre flest mulige jobber. Gjennom selskapet Vindmuligheter er det arbeida systematisk med å synliggjøre muligheten for lokale bedrifter, og siste tilskudd på stammen er Bifas.

– Jeg blir en slags kontaktperson og altmuligmann som kan lede RWE videre til de riktige menneskene og de riktige bedriftene, sier Kjell Arild Iglebæk.

300 millioner

Intensjonen med Bifas er å håndtere alt det RWE og entreprenørene trenger, som er for smått til å sette ut på anbud. Det kan være snakk om overnatting, bespising, transport og behov som oppstår fort, og må håndteres fort. På nynorsk brukes begrepet «facility services» og Bifas er en forkortelse for Birkenes Facility Services.

– Vårt mål er at mest mulige lokale og regionale aktører fra Sørlandet som skal arbeide med vindkraften. Når det først er bestemt at vindkraften skal bygges, må vi sikre at det blir mest mulig igjen for lokalt næringsliv. Vi håper 300 millioner kan dryppe på lokale bedrifter, sier prosjektleder Kristian Råmunddal i Vindmuligheter.

Akkurat nå er hele prosjektet i en spennende fase, påpeker han. RWE er i ferd med å hente inn tilbud før de formelt bestemmer seg for å bygge. Vindmuligheter har en leverandørliste med 80 bedrifter som er interessert i ulike oppdrag, og 25 medlemsbedrifter som arbeider ekstra aktivt inn mot vindkraften.

Lokal overnatting

– RWE har sagt at de vil ha et telefonnummer å forholde seg til når de trenger en tjeneste, og derfor etablerer vi Bifas. Normalt så flytter entreprenørene inn en brakkerigg, men vi ønsker mest mulig lokal overnatting og servering. Derfor samarbeider Bifas med horisonten i Lillesand som har mye erfaring med å tilby slike tjenester, sier Råmunddal.

Når det gjelder overnatting håper Iglebæk at dette kan løses lokalt. Ved å bruke lokal arbeidskraft minimeres behovet for en brakkerigg, og overnatting kan løses i eksisterende bygg.

– Vi håper å få avtaler med lokale på overnatting. I stedet for en brakkerigg håper vi å innlosjere folk på steder som Røyland gård, Stoveland gård og hyttene på Hagestad, sier Iglebæk.

Vell av oppgaver

Ekteparet Iglebæk skal etter planen bli et bindeledd mellom de som ønsker å kjøpe tjenester, og de som tilbyr tjenester i leverandørlista til Vindmuligheter.

– Det utbygger ofte ønsker andre steder er noen som kan ta seg av alt som ikke ligger i anbudet. Det er krevende om RWE skal forholde seg til seks utleiere for å høre om de har et ledig rom. Nå kan de forholde seg til Ingjerd og Kjell Arild, sier Råmunddal og avslutter:

– Han blir på en måte et bindeledd mot leverandørlista, og kan navigere i den for store entreprenører som ikke kjenner lokale bedrifter så godt. Vi lager en fleksibel organisasjon som kan håndtere et vell av forespørsler.