Avlyser 17. mai-arrangementer

BARNETOG: Det blir ikke noe barnetog i år. Bildet er fra 2012.

Det blir ingen tradisjonelle 17. mai-tog i Birkenes i år. Kulturministeren oppfordrer til allsang klokka 13.00.

Det blir ingen tradisjonelle 17. mai-tog eller folkefest i Birkeneshallen på nasjonaldagen.

Det vedtok formannskapet på et videomøte fredag ettermiddag. Det blir nå opp til de ulike 17. mai-komiteene å vurdere alternative løsninger for markeringer, der det tas hensyn til begrensninger på antall personer og andre smitteverntiltak.

– Nasjonaldagen nærmer seg, og det er behov for konkrete retningslinjer til komiteene. Vi ønsker å følge de nasjonale retningslinjene, og vi ønsker lik håndtering i hele kommunen, sier Gyro Heia (Sp).

Kulturminister Abid Raja (V) har fått i oppdrag å utarbeide nasjonale retningslinjer gjeldende spesifikt for 17. maifeiringa. Disse er ikke venta å komme før i begynnelsen av mai. Kommunedirektør Anne Stapnes mener det er riktig allerede nå, å innstille på at man tar de forholdsregler som trengs for å bidra til å redusere smitte i Birkenes.

Dette vedtaket skal sikrer like føringer til alle kommunens tre 17. mai-komiteer, og gir komiteene anledning til å vurdere alternativ feiring av nasjonaldagen. Forslaget fra kommunedirektøren støttes av politikerne i formannskapet.

– Det er spesielt at formannskapet tar denne avgjørelsen for komiteene, men det er også historisk og spesielt at det første gang siden andre verdenskrig ikke skal være tog i Birkenes. Jeg håper det blir lenge til neste gang, og jeg vil oppfordre folk til å ta bilder, og dele disse, sier Heia.

Lov med musikkorps og oppfordrer til allsang

Helsemyndighetene åpner for at musikkorps kan få lov til å marsjere og spille i gatene dersom de holder to meters avstand.

– Det er to meter i alle retninger, sa kulturminister Abid Raja (V) på regjeringens daglige pressekonferanse om koronaviruset.

– Fram til da, også når de må øver, må de overholde smittevernsreglene med to meters avstand. Fram til 17. mai må vi holde på reglene om at det er fem og fem i hver gruppe.

Nordmenn bør feire nasjonaldagen ved å synge «Ja, vi elsker» i allsang klokken 13 på 17. mai, foreslår kulturministeren. En felles opplevelse av nasjonalsangen vil bli en flott markering, mener han.

– Kanskje er det noe som blir stående i ettertid, at det var dette vi gjorde, sa han da han presenterte ideen på regjeringens pressekonferanse fredag.

Presis klokken 13.00 vil Forsvarets ni anlegg avfyre salutt, med 21 skudd. Direkte etterpå vil Det Norske Solistkor synge nasjonalsangen, og Raja håper at hele folket vil synge med.

– Jeg håper folk vil åpne vinduer, gå ut på balkongen, gå ut på gata – med to meters avstand – og synge «Ja, vi elsker» på samme tidspunkt, sa han.