Stengt til over påske

VIDEREFØRES: Statsminister Erna Solberg og helse- og omsorgsminister Bent Høie orienterer om det videre arbeidet med å håndtere koronavirusutbruddet i Norge, og konsekvensene av det. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Skoler og barnehager blir stengt til over påske.

Dagens koronatiltak blir forlenget til 13. april, kunngjorde statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse tirsdag.

Det betyr at skolene og barnehagene blir stengt til over påske. Det gjelder også begrensningene på reiser og oppfordringene til å holde seg hjemme.

– Tiltakene ser ut til å bremse smitten, men vi trenger mer tid for å se hvilken effekt de har. Regjeringen har fastsatt en strategi for å begrense smittespredningen som innebærer at hver enkelt som er smittet maksimalt skal smitte én annen person. Da vil helsevesenet ha kapasitet til å hjelpe alle som trenger det, sier statsminister Erna Solberg.

Vedtaket er i tråd med anbefalingene fra Helsedirektoratet.

– I dag er målet vårt å slå ned koronaepidemien så langt vi kan, sa helsedirektør Bjørn Guldvog på en annen pressebrifing tirsdag.

Han har nå anbefalt regjeringen å videreføre alle smitteverntiltak som er innført, og som statsministeren har kalt de mest inngripende tiltakene Norge har hatt i fredstid.

Det overordnede målet er at hver person som får koronaviruset i Norge, i gjennomsnitt smitter færre enn én ny person. Da vil smitten over tid gå tilbake.

– Det er et krevende mål å oppnå, men vi kan ikke gi det opp i dag, sa Guldvog.

Oppdaterte scenarioer

Bakteppet er oppdaterte scenarioer fra Folkehelseinstituttet som viser at antall smittede kan øke svært raskt hvis Norge lemper på tiltakene nå.

Med få eller ingen effektive tiltak kan det bli snakk om opptil 223.750 smittede innen 13. april, ifølge FHI-scenarioene.

I en slik situasjon kan opp mot 4.260 personer trenge innleggelse på sykehus, med 580 som trenger intensivbehandling.

– De neste ukene blir utfordrende for alle, men hvis vi lykkes, vil vi kunne lette på tiltakene om noen uker og sakte, men sikkert vende tilbake til normalen, sa Guldvog.

Hans håp er at de første justeringene kan komme etter påske.

Ber folk holde avstand

Regjeringen ber folk holde minst to meters avstand innendørs og ikke være mer enn fem personer sammen i gruppe utendørs.

I det offentlige rom bør man holde minst én meters avstand til andre, sa helseminister Bent Høie (H) da han presenterte de nye tiltakene tirsdag ettermiddag.

Når man er utendørs, bør man heller ikke være mer enn fem personer sammen i gruppe. Dette gjelder ikke folk som er i familie eller bor sammen.

Innendørs bør folk ha minst to meters avstand til hverandre. Heller ikke dette gjelder de som er i familie eller bor sammen.