Fire dagers datafest

IVRIGE: Disse guttene har gjort det til en tradisjon å være med på BirkeLAN. For tre år siden var de for unge til å være med, men så fort de fikk lov har de gjort det til et fast innslag i vinterferien. Her spiller de «Gangbeast» mot hverandre på samme skjerm. Fra venstre Arve Njåstad, Tallak Mo Reiersen, Nikolai Mollatt og Even Josef Dugan.

Dataspill i fire dager i fullsatt gymsal på Valstrand

Torsdag ettermiddag til søndags formiddag var det et yrende liv i gymsalen på Valstrand. I det som var tidenes største LAN, eller dataparty, på Birkeland hadde de ivrigste nærmere 67 timer i strekk bak skjermen, bare avbrutt av noen få timers søvn innimellom mellom slagene.

For det var mange slag og turneringer. Det gikk helst i skyte- og strategispill som «Counterstrike», «Fortnite» og «League of Legends». Mens noen er i gymsalen hele tiden, slenger seg på en madrass på gulvet innimellom eller tar seg en matbit i kiosken, så er det andre som reiser hjem for å spise eller få seg litt søvn.

Stor interesse

Det er Joker fritidsklubb og en gjeng datainteresserte som står bak samlingen som de håper blir en fast tradisjon. Det var enkelte mindre arrangementer tidligere, før man startet opp i nåværende form vinterferien for tre år siden.

Den gang var det 40 påmeldte, året etter 55, før de nå i år samlet mer enn 80 spillere.

– Det har vært litt ekstra å rigge til for så mange, men det er jo et luksusproblem, sier leder av Joker fritidsklubb Gøran Frigstad fornøyd til Birkenesavisa.

Spillerne er fra 13 år og oppover, men de har ingen øvre aldersgrense. Det er flere i tyveårene og noen i overkant av 30 som setter pris på en samling sammen med andre entusiaster.

– Alderen har mindre å si. Alle har samme store Interessen for spillene og de er flinke til å hjelpe hverandre både med spillene og med datautstyret, sier Frigstad, og berømmer miljøet.

LEDERE: Kristoffer Svendsen og Gøran Frigstad er blant lederne som tilbringer time på time gjennom vinterferien blant likesinnede spillentusiaster.

Dyr lego

Frigstads assistent på Joker fritidsklubb, Kristoffer Svendsen, er blant lederne på samlingen, og selv ivrig på spillfronten, da helst på «Counterstrike». Han strømmer turneringene og det som ellers måtte skje på samlingen, slik at både deltakerne og folk utenfra kan følge med på hva som skjer. Svendsen har selv bygd opp en iøynefallende datamaskin som lyser i alle regnbuens farger.

– Det er ikke vanskelig å bygge sin egen maskin. Det er det mange her inne som har gjort. Det er mest som litt dyr Lego, og alle kan bygge den ved hjelp av et søk på Youtube, sier han.

Svendsen studerer til dataingeniør, og da er det nyttig å kunne komponentene til PC-en ut og inn. Han medgir at spillingen tar en del tid, men er likevel nøye på prioriteringen.

– Skolen tar mest tid, deretter er det kjæresten, og så spillingen, sier han.

Sosialt

Det er hovedsakelig lokale folk som deltar, men vi treffer også noen langveisfarende, slik som Joachim Nymann (29) fra Oslo.

– Jeg ble invitert til å være med på samlingen. Jeg spiller daglig med mange fra Birkeland på nett, og det er gøy å treffe dem ansikt til ansikt og ikke bare gjennom et webkamera. Jeg har blitt godt mottatt, og det er et bra sosialt datamiljø her. Det er ikke miljø for slike samlinger i Oslo, det virker som det er vanskeligere å få til slike samlinger der, sier han.

Arve Njåstad, Tallak Mo Reiersen, Nikolai Mollatt og Even Josef Dugan er fire lokale gutter som har gjort det til en tradisjon å være med på BirkeLAN.

For tre år siden var de for unge til å være med, men så fort de fikk lov har de gjort det til et fast innslag i vinterferien. For de fire guttene har det bare blitt noen få timers søvn.

Når Birkenesavisa treffer dem, er de i full gang med å spille «Gangbeast» mot hverandre på samme skjerm. Tallak og Even mer enn antyder at de er best i akkurat det spillet.

FRA OSLO: Joachim Nymann spiller fast med flere fra Birkeland på nettet. Under BirkeLAN benyttet han muligheten til å hilse på flere av dem.