Forening trenger medlemmer

DEMENS: Demenskoordinator Gunn Lisbeth Løvdahl (t.v.) og advokat Trine Løland Gundersen. FOTO: Privat / Montasje

Demensforening starter opp i Birkenes.

Nasjonalforeningen for folkehelsen får ny demensforening i Birkenes, og dette blir den 10. demensforeningen i Agder. Stiftelsesmøtet finner sted i kantina i Birkenes kommune mandag 24. februar klokka 18.00 melder foreningen i en pressemelding.

Det er demenskoordinator i Birkenes kommune, Gunn Lisbeth Løvdahl, som står bak initiativet, og hun har fått med fire andre ildsjeler som stiller opp i styret til den nye demensforeningen.

Løvdahl sier at opprettelse av en demensforening gjennom Nasjonalforeningen, er et ledd i kommunens demensplan, hvor man blant annet ønsker en strategi for godt samarbeid mellom offentlig og frivillig sektor.

– Det er virkelig gledelig at Birkenes får sin egen demensforening, sier Kurt Henning Johnsen, daglig leder på fylkeskontoret til Nasjonalforeningen for folkehelsen i Agder.

Trenger medlemmer

Han fikk en noe overraskende telefon fra Løvdahl sent i november i fjor og siden det har det blitt arbeidet med forberedelser både i Birkenes og på fylkeskontoret.

Ettersom det allerede finnes ildsjeler som er klare til å danne et styre og starte opp, trengs det bare tilstrekkelig mange som vil være medlemmer.

– Et lokallag i Nasjonalforeningen for folkehelsen trenger minst ti medlemmer for å kunne starte opp, så vi håper det kommer mange på stiftelsesmøtet som kan tenke seg å støtte arbeidet ved å bli medlem i Birkenes demensforening, sier Johnsen.

Stort behov

– Vi ser at behovet for mer kunnskap om demens er stort, også i Birkenes, sier Gunn Lisbeth Løvdahl.

Løvdahl arrangerer fra før pårørendeskolen i Birkenes, som er et tilbud til de som har en person med demens i sin nære omgangskrets.

– Men det er ikke nok, og vi ser at behovet for mer kunnskap om demens er stort, også i Birkenes, sier hun, og legger til

–  Demens er en sykdom som rammer langt flere enn den som blir syk og deres nærmeste pårørende. Kunnskap og forståelse for sykdommen kan gjøre hverdagen lettere for alle som er berørt av demens.

Birkenes demensforening er glad kommunen allerede har inngått avtale med Nasjonalforeningen om å bli et demensvennlig samfunn, og vil gjerne bidra ytterligere til det. De ønsker å legge til rette for at pårørende får et sted de kan treffe andre i samme situasjon.

Temakveld

Nasjonalforeningen for folkehelsen Birkenes demensforening arrangerer sin første temakveld allerede før foreningen er formelt stiftet. Temakvelden foregår i forkant av stiftelsesmøtet, i kantina på kommunehuset mandag 24. februar fra klokka 18.00.

Advokat Trine Løland Gundersen besøker Birkenes og gir en oversikt over regelverket og forteller om fordelene av å opprette en fremtidsfullmakt. Hun har, gjennom sin erfaring som tidligere leder av Kristiansand overformynderi og fra arbeid med vergemålsloven i Justisdepartementet, særlig kompetanse innen dette feltet.

– Selv om fremtidsfullmakt er mest aktuelt med tanke på alderdommen, så kan alvorlig sykdom eller skader ramme i alle aldre og sette deg ut av stand til å ivareta egne interesser. Derfor er det lurt å tenke gjennom hva du ønsker skal skje i en slik situasjon og få bistand til å opprette en fremtidsfullmakt hvor du selv tar regien på dine fremtidige disposisjoner, sier Gundersen.

Løvdahl vet fra sitt virke som demenskoordinator at fremtidsfullmakt er veldig relevant for personer med demens og deres pårørende.

– En demenssykdom fører til endringer i livet, og det er nyttig å planlegge hverdagen og fremtiden så tidlig som mulig. Vi er derfor veldig glade for at Trine tar turen til oss for å gi oss innsikt i muligheter for og hvordan vi kan opprette en fremtidsfullmakt, sier hun i pressemeldingen.