Umulig kjærlighet i 2020

UMULIG KJÆRLIGHET: Christian Hestø (sittende) og Vegar Melfjord spiller onsdag og torsdag denne uka «Romeo og umulig kjærlighet» på Teateret i Kristiansand. FOTO: Pressefoto

Onsdag står Christian Hestø på scenen i Kristiansand med teaterstykke om umulig kjærlighet.

William Shakespeares berømte tragedie «Romeo og Julie» foregår i Verona i Italia omkring år 1450, der de to familiene Capulet og Montague lever i en uforsonlig strid med hverandre.

I forestillinga «Romeo og umulig kjærlighet» derimot spiller Vegar Sund Melfjord og Christian Hestø Shakespeares tragiske kjærlighetshistorie med mye humor, samtidig som de trekker linjer til andre former for umulig kjærlighet.

– Jeg og min kollega tar publikum gjennom klassikeren og forteller historien. Vi går inn og ut av historien og sammenligner klassiske problemstillinger med dagens vanskelige forhold, sier Hestø til Birkenesavisa.

Mye umulig kjærlighet

Både onsdag og torsdag spiller Hestø på Teateret i Kristiansand. Forrige uke hadde stykket premiere på Nordland teater under Vinterlysfestivalen. I Rana Blad kastet de terningen, og endte på en sekser. Det omtaler skuespilleren som «uvanlig og ganske kult».

– Når man gjør klassiske teaterstykker moderne er det flere ting å tenke på. Det gjelder å gjøre de aktuelle, og dette stykket er veldig aktuelt. Umulig kjærlighet i 2020 kan finne sted i borgerkrigen i Syria. Mellom likekjønnet ungdommer i Saudi-Arabia. Mellom ulike folkegrupper, og mellom lærer og elev i et liberalt norsk samfunn, sier Hestø.

Teaterstykket er skrevet av Rolf Alme, og i programmet til Vinterlysfestivalen beskrives det slik: «Det er egentlig ganske enkelt å tenke seg eksempler på elskende par som samfunnet eller familien eller religionen ikke vil akseptere. De fleste av oss oppfatter det norske samfunnet som liberalt og åpent, og kjærligheten som et frihetsområde hvor alt burde være mulig. Men det er det jo ikke».

Godt for Sørlandet

– Er det forskjeller på umulig kjærlighet på Nordland og Sørlandet?

– Det skjer nok mye i Mo i Rana som man ikke vet, men på Sørlandet er man veldig flinke til å snakke høyt om hva slags kjærlighet man ikke liker. Sørlandet er ikke kjent for å være veldig åpne for likekjønnet kjærlighet, sier Hestø.

– Hvordan blir det å spille på Sørlandet?

– Det blir gøy, for Sørlandet er jo min hjemmebane. Uten at vi åpent skal konfrontere noen, så er dette teaterstykket noe Sørlandet har godt av. Det kan være til ettertanke på mange plan, hva mangfold, toleranse og respekt angår, sier han, og legger til:

– Nå kan det kanskje høres ut som dette er både belærende og venstrevridd, men det er en forestilling fortalt gjennom ironi og humor. Det er humor med et viktig tema.

– Hvordan er det å være kun to på scenen?

– Det er ganske krevende, for vi spiller jo alle rollene selv, og det krever mye presisjon og timing. Det er en time som man er veldig på, og uten pauser, så det går veldig fort for oss, sier Hestø.

UMULIG KJÆRLIGHET: Christian Hestø (sittende) og Vegar Melfjord spiller onsdag og torsdag denne uka «Romeo og umulig kjærlighet» på Teateret i Kristiansand. FOTO: Pressefoto