Satser mot nye mesterskap

MEDALJESEREMONI: Det norske laget med Martin Nevland (f.v.), Morten Tørnblad Sameien og Martin Uldal på toppen av seierspallen etter stafettseieren. Sølvvinner Tsjekkia til venstre og bronsevinner Russland til høyre. FOTO: Atle Uldal/BIL skiskyttergruppe

Deltakelsen i junior-VM i skiskyting er en opplevelse birkelandsgutten Martin Uldal ikke ville vært foruten. Han satser på at det blir flere mesterskap på utenlandsk snø i framtida.

– Det har vært veldig gøy! En fantastisk tur, med dét været og alt. Å få den turen var stort. Det hadde det vært selv om det ikke hadde gått så bra i konkurransene også, sier Uldal, nyss hjemvendt fra sveitsiske Lenzerheide, hvor årets junior-VM i skiskyting fant sted sist uke.

Mesterskapet var todelt, med jenteklasse og gutteklasse for ungdom 18-19 år og tilsvarende for junior 20-22 år. 18 år gamle Martin gikk i ungdomsklassen, som åpna mesterskapet søndag for halvannen uke siden med normalprogram og avslutta sist søndag med jaktstart. Mellom disse øvelsene ble det gått stafett tirsdag og sprint fredag.

Fasiten for birkelandsgutten ble 6. plass på normalen, gull på stafetten, 14. plass på sprinten og 7. plass på jaktstarten. Resultatlistene forteller om en kar som gikk styggfort på ski, men bomma litt for mye på skytinga. Med bedre uttelling på standplass er han overbevist om at det hadde blitt mer edelt metall.

– Med bedre skyting kunne jeg faktisk vunnet alle øvelsene, kanskje unntatt jaktstarten. Jeg merka høyden litt i begynnelsen, men det tror jeg det var flere som gjorde. Jeg er fornøyd med langrennsformen under hele VM, framholder 18-åringen.

Urolig på skytinga

Men så var det den skytinga, da.

– Det var skytinga som stoppa meg. Jeg hadde veldig dårlig snitt i forhold til hva jeg pleier å ha hjemme. Hvorfor er vanskelig å si. Jeg følte ikke at jeg hadde så mye mer spenning i kroppen, men jeg følte meg urolig på liggende. Jeg har slitt litt med det tidligere i sesongen, men truffet likevel, men i VM ble det mye stang ut, forteller han til Birkenesavisa.

Når dét er sagt; stafettgull, 6., 7. og 14. plass er ikke å kimse av. Det var tross alt et verdensmesterskap.

– Ja, jeg hadde ikke forventa at jeg skulle være så bra med som jeg faktisk var. Jeg tenkte at dersom jeg skulle hevde meg i toppen, så måtte jeg prestere opp mot mitt aller beste, så jeg føler at jeg fikk bekrefta at jeg kan henge med i toppen også på en middels dag, sier Martin Uldal.

Han legger til:

– Jeg har fått vist at jeg kan. At det ikke ble flere medaljer er jo litt kjipt, men da får jeg lære av det og glede meg over at jeg har muligheten. Det er bedre enn å ikke ha muligheten. Det hadde vært verre å gjøre gode løp og være langt unna de gode plasseringene, for å si det sånn.

Høyt nivå i Norge

Mesterskapet viste at nordmennene var overlegne i sporet.

– Det er veldig gøy. Det sier litt om at nivået i Norge er veldig bra i vårt årskull, og det betyr at dersom du gjør det bra i norgescup, så kan du gjøre det bra i VM også, påpeker Uldal. Han gleder seg over at kompisen Martin Nevland fra Figgjo IL tok tre gull.

– Ja, det var stilig. Han traff skikkelig bra på formen der nede, og så skjøt han bra også. Det var gøy å se at han som jeg har slått tidligere gjorde det så bra. Det viser at jeg også kan ta VM-medalje på en god dag, sier birkenesløperen.

Gondol- og kjelketur

Med fire løp på ei uke blir det ikke mye tid til sosiale aktiviteter, men noe ble det.

– Vi tok gondol opp på en topp i nærheten av hotellet den ene dagen det ikke var renn. Så rant vi på kjelker ned igjen. Det var skikkelig gøy. Ellers var det bare trening, renn og å slappe av, forteller 18-åringen, som har tre år igjen som juniorløper.

– Tre nye muligheter til å komme til junior-VM?

– Ja, det er det, men hvis jeg skal komme med neste år, så må jeg slå de som er to og tre år eldre. Men det var faktisk to stykker som gjorde det i år, så det er mulig, påpeker Uldal.

Mandag kveld kom han hjem til hybelen på Lillehammer, hvor han går på skiskytterlinja på NTG (Norges Toppidrettsgymnas). De neste to ukene blir det å slappe litt av og få trent godt fram mot neste runde i norgescupen, på Dombås.

– Det neste målet er å gjøre det godt i norgescupen sammenlagt, gjøre gode renn og legge grunnlaget for å gjøre det godt neste år og videre. Bli en bedre skiskytter, rett og slett, sier Martin Uldal, nybakt stafettverdensmester i skiskyting.