Melkeruta er tilbake

STRØGET: Den gamle melkeruta fikk oppleve Strøget fra lasteplanet på Kristen Flaas lastebil. Martin Birkeland dokumenterer det hele til høyre i bildet.

Her kjører melkeruta på Strøget for første gang på mange år.

Fredag 24. januar er den gamle melkeruta fra Lillesand-Flaksvandbanen tilbake i Birkenes.

– Det er en stor jobb, som vi må ta helt fra bunnen av. Vi har gode kontakter rundt forbi, men alt kan ikke gjøres på dugnad, det blir for tøft. Så vi må ha inn penger, sier Martin Birkeland.

De siste årene har melkeruta tilbrakt i skogen i Gjøvdal i Åmli, men er nå hentet tilbake av entusiaster ved museumsmiljøet på Tveide.

Tveide blir også foreløpig siste endestasjon for den Volvoen, og her skal mekkegruppa ved bygdemuseet sette kjøretøyet i stand.

– Vi vet ikke nøyaktig hvor lenge den har stått der i skogen, men minst siden 80-tallet. Tilstanden var ikke bedre enn forventa, sier Birkeland minutter før ekvipasjen kjører forbi på Strøget.

Tidligere i uka ble melkeruta tauet ut av skogen med traktor, og etappen Åmli – Birkeland ble tilbrakt på lasteplanet til Kristen Flaa.

– Det var en stor jobb å få den ut av skogen tidligere i uka. Vi hadde en stor traktor og is på veien. Uten det hadde det aldri gått, sier Birkeland, og legger til:

– Ett av dekkene punkterte når vi forsøkte å fylle luft, og to av hjulene satt fast. Så det var helt ideelt med speilblank is.

I tjenesten for folk og fe kjørte melkeruta mellom Lillesand, Birkeland og Herefoss. Den har plass til ti passasjerer i tillegg til melkespann.

STRØGET: Den gamle melkeruta fikk oppleve Strøget fra lasteplanet på Kristen Flaas lastebil. Martin Birkeland dokumenterer det hele til høyre i bildet.