Melkerute hentes hjem

MELKERUTE: Den gamle melkeruta fra Birkenes er funnet i skogen nordøst i Åmli. FOTO: Privat

Ei gammel melkerute fra Birkenes er funnet i skogen i Åmli.

– Det er artig å finne noe slikt. Vi har en del veldig interesserte folk som er ivrige med å sette i gang med restaurering, og vi har tro på at det blir litt enklere enn arbeidet med Svalandsruta, sier Martin Birkeland til Birkenesavisa.

Det var i begynnelsen av desember en delegasjon fra Birkenes dro til et beiteområde i Åmli. Like utenfor sauegjerdet, halvveis inne i skogen, sto melkeruta med «Birkeland» godt synlig i front.

Bussen er en Volvo Bamse fra 1958, som sammen med tre andre busser ble kjøpt av Lillesand-Flaksvandbanens (LFB) bilruter samme år. Bussen gikk i melkerute mellom Herefoss, Birkeland og Lillesand med utgangspunkt i meieriet i kystbyen.

SKILT: Bussen gikk i trafikk mellom Herefoss, Birkeland og Lillesand på 60- og 70-tallet. FOTO: Privat

Ti sitteplasser

– Jeg husker den selv, men jeg har ikke så mange minner om den. Av tilbakemeldingene vi får er det mange i Birkenes som har gode minner fra bussen, sier Birkeland.

Bussen hadde et stort overbygget lasteplan for melkespann og ti sitteplasser bak sjåføren. Da LFB ble avviklet i 1968, ble ruta tatt over av Arendals Dampskibsselskab (ADS), og bussen står nå i ADS sine gule og brune farger. Melkeruta som nå er funnet har registreringsnummer I-3842, og har blant annet blitt tilvirket på A. Sangvik karosserifabrikk i Mandal.

– Dette er veldig stort, og det er utrolig hva internett kan medføre. Vi har vært på jakt etter bilder fra driftstida til LFB, og kom over et bilde av denne bussen. Derfra har det bare ballet på seg, til vi fikk se et bilde av bussen der den står i dag, sier Carl Frederik Thorsager i Lillesand-Flaksvandbanen AS.

Arbeid for mekkegruppa

Aksjeselskapet med det historiske navnet eies av Birkenes Historielag, Birkenes Bygdemuseum og Vestre Moland og Lillesand Historielag. Bussens nåværende eier viste seg seinere villig til å gi bort bussen da Thorsager og kompani tok kontakt gjennom lokalkjente i Åmli.

Nå ønsker mekkegruppa ved Birkenes bygdemuseum å sette bussen i stand slik som Svalandsruta i sin tid ble. Første skritt på veien er å få frakta bussen til Birkeland. Det kan skje allerede i løpet av januar, forteller Thorsager.

– Målet nå er å få den hjem og få kontroll over den, slik at vi vet hva har å gjøre med. Vi vil ikke risikere å miste den. Så blir det en oppgave for mekkegruppa, og vi håper det kan inspirere andre til å bli med og ta på seg av oppgaven med å mekke, sier Thorsager.

MOSEGRODD: Det ligger en del arbeid foran mekkegruppa som gir fatt på bussen. FOTO: Privat