Uldal sikra VM-plassen

VM-KLAR: Martin Uldal på toppen av seierspallen sammen med toer Aksel Emil Aasbø fra IL Try og treer Martin Nevland fra Figgjo IL etter lørdagens norgescupsprint i Oppdal. FOTO: Atle Uldal, Birkenes IL skiskyting

Med seier og 3. plass under helgas norgescuprenn i Oppdal er Birkenes ILs Martin Uldal sikra plass på det norske laget til junior-VM i skiskyting.

– Det er vel ikke helt offisielt ennå, men ja, jeg skal være med, så det er greit, sier 18-åringen til Birkenesavisa på telefon fra Oppdal søndag ettermiddag.

Han har nettopp gått inn til 3. plass på fellesstarten i sesongens andre norgescuprunde i skiskyting for junior. Med to seire og en 4. plass i de tre øvrige rennene som gjelder som uttak til junior-VM (hvorav ett kan strykes), er det rett og slett ikke mulig å komme utenom birkenesløperen i VM-uttaket.

– Det er veldig stort! Jeg skjønte det egentlig i går, at jeg kunne tape i dag og likevel klare det, sier Uldal til Birkenesavisa.

Slet med sykdom

Han regner med å få den endelige beskjeden om VM-uttaket i løpet av uka.

– Det er veldig gøy. Jeg har slitt litt i sommer, og da er det ekstra gøy å klare det jeg har hatt som det store målet denne sesongen, sier skiskyttertalentet.

Han slet med sykdom gjennom sommeren og fikk ikke den beste oppkjøringa til sesongstarten. Prestasjonene i de to første norgescuprundene, som også har vært uttaksrenn til junior-VM, kan tyde på at han ikke har tapt så mye formmessig på sykdomspausen.

– Det hender at en får et ekstra, kortsiktig løft etter sykdom, men i lengden er det nok best å trene, understreker 18-åringen.

I SPORET: Martin Uldal i sporet under sprinten. FOTO: Atle Uldal, Birkenes IL skiskyting

Åttende junior-VM-løper

Med VM-plassen følger Martin Uldal opp en flott tradisjon i skiskyttergruppa i Birkenes IL. Han er nemlig åttende løper fra klubben som tas ut til junior-VM.

En kjapp telefon til det levende skiskytterleksikonet Torfinn Løland avslører at både (i kronologisk rekkefølge) Gunn Margit Andreassen, Trude Harstad, Karianne Væting, Jon Kristian Svaland, Sondre Flaa Eieland, Lars Helge Birkeland og Håkon Svaland har deltatt før ham. Alle har tatt medalje i stafett og/eller lagkonkurranse, men ingen individuelt.

Medalje er målet også for Martin Uldal.

– Jeg har veldig lyst på medalje, det er målet. Jeg vet at det er mange tøffe konkurrenter, men hvis jeg treffer på skytinga og har en god dag i sporet, så tror jeg absolutt muligheten er tilstede, sier birkelandsgutten optimistisk.

Høy fart i sporet

På lørdagens norgescupsprint i Oppdal gikk han en god førsterunde og leverte en så rask liggende skyting at han leda ut fra standplass til tross for én bom. Det ble en bom på den stående skytinga også, men med høy fart i sporet suste han inn til seier, over halvminuttet foran nestemann.

På fellesstarten søndag åpna han med fullt hus, for så å bomme en gang på hver av de to neste seriene. Dermed leda han inn til siste skyting. Der røyk han imidlertid på fire bom og måtte se to løpere gå ut foran seg. Det ble en ensom sisterunde, der målet ble å sikre pallplassen, noe birkenesløperen ikke hadde noen problemer med.

Fram til junior-VM, som starter 27. januar i Lenzerheide i Sveits, vil han holde seg på Lillehammer og forberede seg best mulig.

– Jeg har ikke planlagt så mye enda, men kommer vel til å trene litt mengde i starten, og så spisse formen med litt flere hardøkter fram mot VM, sier Martin Uldal.