Historier fra arkivene

HISTORISKE AVTRYKK: Yngve Schulstad Kristensen er arkivar og rådgiver ved Aust-Agder Museum og Arkiv. Sammen med Gaute Christian Molaug og Lena Sannæs står han bak boka «Avtrykk fra Aust-Agders historie». Fra Birkeland har de valgt å ta med historien om Lillesand-Flaksvandsbanen. Her ser vi ham ved Tveide stasjon.

Aust-Agder er historie. Det markeres med bok om historier fra fylket.

Gjennom boken «Avtrykk fra Aust-Agders historie» ønsker Aust-Agder Museum og arkiv å markere at nå er Aust-Agder historie. Høsten vi nå har lagt bak oss er den siste for Aust-Agder fylke, som ved nyttår ble slått sammen med Vest-Agder. I den anledning har Aust-Agder museum og arkiv laget en minnebok med 28 kjente og ukjente historier fra hele Aust-Agder.

– Arkivene er vår felles hukommelse, vår felles historie. De gjenspeiler fortidens hendelser og er avtrykk etter menneskelig aktivitet, skriver Jan Ledang, direktør ved Aust-Agder Museum og arkiv i innledningen til boka.

Avtrykk

Boka heter «Avtrykk fra Aust-Agders historie», og rommer alt fra vinproduksjon i Grimstad til dampskip i Setesdal, drapet i Froland og banksvindel i Arendal. Det er lagt vekk på geografisk spredning, og det blir presentert saker fra hver av fylkets kommuner.

Historiene i boken strekker seg over en 500 års-periode, og er hentet fra arkiver som oppbevares på Kuben i Arendal. Boka skal være er lettskrevet og rikt illustrert med gamle og nyere bilder, og ment for et bredt historieinteressert publikum. Forfatterne håper den kan stå som en verdig avskjed med Aust-Agder.

En av historiene i boken er fra Birkenes og handler om Lillesand-Flaksvandsbanen.

Viktig del av lokalmiljøet

– Hvorfor valgte dere historien om Lillesand-Flaksvandsbanen?

– Vi hadde mye å ta av, men det er en historie som står sterkt her i området. Etableringen av jernbanen i 1896 bidro til økonomisk vekst i området. Myhre Torvstrøfabrik som ble etablert året før, var en av bedriftene som nøt godt av etableringen, sier arkivar Yngve Schulstad Kristensen til Birkenesavisa.

Han håper boka kan fremstå som en god minnebok over Aust-Agder.

– Vi har 9.000 hyllemeter i papirarkivet, og mye å ta tak i. Vi ønsket å få frem både de ukjente historiene, slik som produksjon av TV-kabinetter i Arendal, men også de viktige sakene, slik som når krigen kom til Lillesand, sier Kristensen.