Svenske barnehelter

SKUESPILLERE: Madeleine Fredheim (Ronja Røverdatter), Robin Strøm (Emil i Lønneberget), Anine Molstad (Pippi Langstrømpe), Runar Hollekim (Lillebror) og Marius Namtveit (Karlsson på Taket).

Dramatiserer universet til Astrid Lindgren, og lover overraskelser. I kveld inviteres bygda til musikal.

– Dette blir veldig spennende, og hele musikalen er en hyllest til Astrid Lindgren, sier Anna Alexandra Kokkin til Birkenesavisa.

Fredag er det klart for årets musikal på Folkehøgskolen Sørlandet, og som vanlig inviteres hele bygda til salen når teppet går opp og magien slippes løs. På dagtid får bygdas barnehager og skoler oppleve Astrid Lindgrens univers på scenen.

– Publikum får gjensyn med mange kjente karakterer fra Lindgren-universet som Karlsson på taket, Emil i Lønneberget og Pippi Langstrømpe. Det er nok Karlsson som er selve hovedkarakteren, sier Jenny Eklund, og legger til:

– Alle har et forhold til Astrid Lindgren. Vi kan ikke avsløre alt, for folk må komme og se, men vi kan røpe såpass at noen av karakterene dukker opp i en parterapitime, sier Eklund.

SKRIVEGRUPPA: Jenny Eklund, Anna Alexandra Kokkin og Ingrid Dalen har sammen med Daniel D. Næss og to lærere skrevet musikalen som fremføres til helga.

Lindgren på scenen

Kokkin og Eklund har sammen med elevene Ingrid Dalen og Daniel D. Næss og to lærere skrevet musikalen. Lærer Johanne Beisland ved skolen forteller om en god skrivegruppe, hvor dialoger og replikker har funnet veien til manuset rimelig greit.

– Musikalen spinner rundt en ide hvor vi følger Astrid Lindgren mens hun fantaserer om alle disse figurene. Dette skjer på en måte i sanntid, med Lindgren til stede på scenen, sier Dalen.

Musikalen skal passe for både store og små, og skrivekollegiet garanterer at forestillinga er fri for banning og den slags ukvemsord.

– Det er gøy å se tankene til Lindgren bli levende på scenen. Vi håper publikum kan lære noe av denne musikalen, slik de kan lære noe av Esops fabler, sier Dalen.

LILLESØSTER: – Ida, som er lillesøstera til Emil i Lønneberget, får gjennomgå på flere måter i denne musikalen. Jeg kan røpe at det oppstår et trekantdrama, sier Rebecca Larsen, om hennes rolle i det hun forsøker kostymet. Her med Katrine Kongshavn (Frøken Prussiluskan) til venstre og lærer Johanne Beisland til høyre.

Hyggelig avveksling

– Vi fotfølger hverandre gjennom hele musikalen, og det er et tett samarbeid, sier Marius Namtveit.

Han spiller rolla som Karlsson på taket, og mannen med propell har som i boka et tett vennskap med Lillebror. På Birkeland spilles lillebroren av Runar Hollekim.

– Dette har nesten blitt en heldøgns-rolle hvor vi har terpet sitater og replikker døgnet rundt. Det har vært et veldig trivelig prosjekt, som det er litt trist snart er over, sier Hollekim.

Til vanlig er det to elever ved fotballinja og multisportlinja ved folkehøgskolen.

– Musikalen er en hyggelig avveksling, og jeg tror folk kommer til å kose seg. Det gjør i alle fall vi, sier Namtveit til Birkenesavisa.