Krever 346.250 kroner

REAGERER: Monica Løining reagerer på kommunens saksbehandling. Her i Grødebekken på egen eiendom.

Kommunen har fått krav om erstatning etter konflikten rundt Grødebekken.

Det er Monica Løining som gjennom advokatfirmaet Bahus nå retter erstatningskrav mot kommunen. Det skjer etter en årelang konflikt om Grødebekken, som renner gjennom eiendommen til Løining på Strøget.

I 2015 fikk naboen tillatelse til å legge Grødebekken på sin eiendom i rør. Like ved tomtegrensa er det oppført en natursteinsmur, og røret med Grødebekken stopper omtrent en meter fra grensa. Dette har ifølge erstatningskravet skapt problemer for Løining, et problem som også er omtalt i den etter hvert omfattende politiske saksbehandlinga i saken.

– For klager er dette til vesentlig sjenanse, og karakteren av hennes eiendom er vesentlig forringet. I tillegg observerte hun at det ved høy vannføring oppstod erosjonsskader på hennes eiendom fordi vannføringen er endret og planter /trær som tidligere var en del av bekkefaret er blitt fjernet av tiltakshaver. Plen og beplantning på hennes eiendom siger ut og masser raser ned i bekkefaret, skriver advokat Vegard Bø Bahus til Birkenes kommune.

I brevet skisserer advokaten en løsning hvor Grødebekken legges i rør også over klientens eiendom. Det foreligger et regnestykke hvor dette arbeidet tallfestes til 346.250 kroner.

–  En alternativ metode er å estimere verdien av eiendommen med og uten det det kommunale vedtaket. Denne side antar at verdien av en eiendom med pågående utrasningsfare og erosjonsskader er svært lav. Antagelig er det svært få aktuelle kjøpere. Uansett vil det økonomiske tapet høyst sannsynlig overstige kostnaden ved anlegge bekken i rør på Løinings eiendom, skriver Bahus.

Politikerne vedtok ellers denne høsten å legge en reguleringsplan for området på høring, hvor det åpnes for utfylling av dalen og åpnes for å legge bekken i rør. Dette har politikerne tidligere ønsket å gi dispensasjon til, men har blitt stoppet av øvrige myndigheter.

Kommunen har fått frist til 30. november med å svare på erstatningskravet.