I godt selskap

VELKOMMEN: Tirsdag 19. november åpner denne gjengen, og flere andre frivillige et nytt tilbud på Birkeland. D Goe Selskab er en bruktbutikk og kafetilbud. Fra venstre ser vi Tyra Rachel Torp-Bangsund, Jorunn Iversen, Sana Abdilmaid, Anne-Lise Bakke, Aia Marie Hovden, Torbjørn Bakke og Åse Westberg.

Like over helga åpner et godt selskap midt på Strøget.

Tirsdag 19. november åpnes dørene for et nytt tilbud på Strøget. Nederst i frikirkas lokaler, i det som tidligere var hotellets frokostsal, har «D Goe Selskab» etablert seg, og de vil huse både en bruktbutikk og ett lavterskel kafetilbud.

Når Birkenesavisa avlegger dem et besøk i god tid før åpningen, later alt til å være under kontroll. Fra hele Birkeland, og langt utenfor kommunen har folk bidratt med klær, duker, pyntegjenstander, servise og mye annet, slik at butikkhyllene allerede er godt oppfylt. Flere sittegrupper er satt opp i kafédelen, og står klare til å ta imot gjestene.

Driftes av frivillige

Tyra Rachel Torp-Bangsund er sosionom og er ansatt som prosjektleder for tilbudet. Hun er lønnet gjennom prosjektmidler fra Fylkesmannen. I tillegg vil det komme en erfaringskonsulent i en 40 prosents stilling. En erfaringskonsulent har egne erfaring innenfor rus eller psykiatri.

Driften er basert på frivillig basis av brukere av ulike kommunale tjenester, som psykisk helse og rus, flyktningetjenesten, læringssenteret og boveiledertjenesten. Nå rett før åpning har de 14 frivillige medarbeidere som har meldt seg klare for en innsats. Noen blir å se daglig, mens andre starter mer forsiktig med noen timers innsats hver uke.

Ei av de som vil bidra mye er Aia Marie Hovden, som har vært med siden starten av august for å klargjøre lokalene.

– Det er en velsignelse for meg å jobbe her. At jeg klarer det gir en utrolig mestringsfølelse, og jeg føler en veldig stolthet og glede. Det betyr at vi kan legge fortida bak oss, sier Hovden.

Han har selv har en drøm om å fullføre utdannelsen og bli gullsmed.

– Vi er alle folk med ulike behov. Oppgavene er tilpasset hver enkelt, og vi trenger alltid flere. Det er alle typer oppgaver. På kjøkkenet, i kassa og i butikken. Noen jobber noen timer, mens andre vil være der så mye som mulig, sier hun.

Foreløpig trives hun godt på stedet.

– Du kan være som du er her. Avslappa atmosfære hvor man føler seg velkommen. Vi er forskjellige med forskjellig bakgrunn og erfaring, men her opplever jeg at jeg har noe å bidra med. Det gir en stor mulighet for å bli med i samfunnet. Har man stått på utsida er det herlig å kunne jobbe og bidra. Det er det eneste jeg har ønsket meg i mange år, sier Hovden.

Det er mange som har trøbbel med sosial angst, forteller Åse Westberg, som er frivillig medarbeider.

– Her er det en god mulighet til å øve seg i trygge omgivelser med støtte. For min egen del er jobben viktig for livskvaliteten. Min erfaring er at har du en dårlig dag blir den ofte dårligere av å bli hjemme. Kommer man seg på jobb så snur det ofte til det bedre, sier hun.

Meningsfylte oppgaver

Filosofien bak tilbudet er at mennesker med ulike utfordringer skal få meningsfylte oppgaver og kunne bidra til samfunnet med det de kan.

– Vi ønsker at folk skal få se disse brukerne fra flere sider, sier Torp-Bangsund.

Her vil de få en mulighet til å blomstre.

– Birkenesfolket er flinke til å levere varer, men vi trenger fortsatt mer. Vi trenger det meste, men har ikke kapasitet til å ta imot større møbler og hvitevarer. Ved å levere til oss gir man et bidrag som fremmer sosial inkludering i bygda. Det at vi kan tilby en god plass å være for alle som har behov for noe meningsfullt å gjøre som frivillig. Det er vel så viktig som selve butikken og kafetilbudet, sier Torp-Bangsund.

Butikken og kafeen vil holde åpent mandag til torsdag, samt lørdag i tillegg. De ønsker å satse på kurante kaffepriser som ikke skal skremme noen. Her håper de alle føler de kan ta seg råd til et besøk iblant.

– Håper bygdefolket tar imot tilbudet og bruker det. Prosjektet går gjennom Fylkesmannen de første tre årene. Deretter håper jeg at vi har fortjent vår eksistens i den grad at kommunen selv vil videreføre tilbudet, sier Torp-Bangsund, som har stor tro på at et tiltak som dette avløser eller letter andre hjelpetiltak.