Biljardkule i do

MYE STANSES: Den nye risten samler opp en halv konteiner med våtservietter og annet avfall hver uke. Strengt tatt skulle det ikke være noe, sier driftsoperatør Marius Seland.

Folk kaster det utroligste i toalettet.

Det avdekkes stadig mer uønsket avfall i kommunens renseanlegg både på Tollnes, Herefoss og Engesland.

Birkenesavisa har ved tidligere anledning fortalt om alt det uønskede avfallet som kommer via kloakkrørene ned til Tollnes. Det har vært et håp om at folk våkner opp og blir mer bevisste og ikke bruker toalettene som søppelbøtter.

– Det ser dessverre ikke ut til at det nytter, sier Marius Seland

Han er driftsoperatør ved renseanlegget, og oppdager stadig nye ting som blir stoppet i inntaksristen.

GULL VERDT: Denne rista er gull verdt, og stanser mye avfall før det går inn i renseanlegget.

Stopper mer

– Det er ikke bare det at folk kaster mer, men vi stopper også mer. Her på Tollnes har vi skiftet ut inntaksristen, som var fra 1983. Den hadde da 1,5 centimeter spalter noe som førte til at mye avfall kom gjennom og gjorde skade på rør og pumper videre i anlegget, sier Seland.

Den nye risten har åpninger på to millimeter, noe som gjør at det nå stoppes mye mer av det uønskede avfallet

–Hver uke samler vi opp en halv konteiner med ting som våtservietter, tamponger, sanitærbind og engangshansker, ja vi har til og med fått inn biljardkuler her. Ideelt sett skulle det ikke vært noe i det hele tatt. I toalettet skal det kun avføring og toalettpapir, sier Seland

TENK DERE OM: Bruk ikke toalettet som ei søppelbøtte, oppfordrer driftsoperatør Finn Landås, teamleder Fredrik Moen og driftsoperatør Marius Seland på kommunens renseanlegg på Tollnes.

Ikke fett i doen

Det er nok ikke bare et problem på Birkeland.

– Jeg tror det er relativt likt ved andre renseanlegg, men det hjelper ikke så mye for oss. I enkelte perioder er det ille, og nå før jul ber vi spesielt folk være oppmerksomme på all fettet fra julematen. Heller man det i do stivner det fort til, og tetter til rørene, lenge før det kommer ned hit, sier han.

Finn Landås har lengst fartstid på renseanlegget, og legger ikke merke til noen forbedringer, snarere tvert imot.

– Folk bruker toalettet som en søppeldunk. Jeg har vært her i 19 år, og synes det bare blir verre og verre, sier Finn Landås.

Tenk der om, ber han innstendig.

– Den nye rista er gull verdt for miljøet og befolkninga, men den stopper ikke alt. Ta for eksempel kontaktlinser. Skylles de ned i do eller går i vasken, så passerer de gjennom alle rister og havner til slutt ut i elva og havet, sier han.