Tar åtte runder i år

UTSTYRSSJEKK: Ole-Marius Mathiassen, Øyunn Bygstad og Thomas Øderud gjør seg klare til fire runder i gubbeløypa i fjor. I år skal Øyunn prøve å løpe dobbelt så langt – og kanskje enda lenger.

Øyunn Bygstad var en av tre ultraløpere som fullførte fire runder i Svalandsgubben i fjor. I år satser hun på det dobbelte.

Med start neste fredag formiddag tar 35-åringen sikte på å ha løpt syv runder i den 27 kilometer lange og blytunge gubbeløypa, før starten på årets Svalandsgubben skauløp går søndag klokka 11.00.

– Jeg kom på ideen før sommeren da jeg som en av fem nordmenn fikk innpass i Europas hardeste terrengløp neste år. Da tenkte jeg at jeg må trene på noe som er passe miserabelt, og Gubben er jo forferdelig miserabel, så det er ideelt, sier Øyunn Bygstad og ler.

Hun forklarer:

– Terrenget på Gubben er annerledes enn andre terrengløp. Jeg er hundre prosent terrengløper, jeg løper aldri på asfalt, så jeg er vant til myrer, men myrene i Gubben er jo ikke som andre myrer, de er gjørme! Du får fullt av gjørme under føttene, så det klabber seg skikkelig, det blir glatt og lett å falle på svabergene. Heldigvis falt jeg på de riktige stedene i fjor.

Skal løpe 1001 kilometer

For de fleste er det et mål i seg sjøl å fullføre én runde i den knallharde gubbeløypa. For Øyunn Bygstad er det for lengst et tilbakelagt stadium. Siden gubbedebuten i 2014 har hun opparbeida seg et ry som en av Norges mest meritterte ultraløpere, med Bislett 48-timers, TEC Stockholm (279 kilometer terreng), Trans Gran Canaria (269 kilometer fjell) og ikke minst GAEA Norvegica Trail (400 kilometer terreng) på CV-en.

Sistnevnte var hun eneste kvinne til å fullføre. Men tobarnsmora har ikke tenkt å gi seg med det, langt ifra. Løpet hun har kvalifisert seg til neste år, The Mega Race, er på ufattelige 1001 kilometer og går gjennom Tyskland, Tsjekkia og Østerrike. Da blir kanskje ikke åtte runder i Gubben så avskrekkende likevel?

Må øve hodet

– Jeg er så utrolig motivert! Jeg var så glad for å få innpass i The Mega Race, men det har absolutt ingen hensikt å stille til start på noe sånt hvis du ikke øver hodet på å være våken i langt over ett døgn, det er helt essensielt, forklarer sykepleieren.

Hun innrømmer glatt at hun ikke har selvdisiplin til å gjennomføre et sånt stunt uten press.

– Når jeg må rekke starten på Gubben søndag klokka 11.00, blir det en egen psykisk konkurranse, og da kan det godt hende at jeg klarer de åtte rundene, presiserer den opprinnelige bergenseren som har bodd i Arendal de siste syv årene.

Bedre form

Drevne gubbeløpere vil vite at det krever sin mann, for ikke å si kvinne, å komme seg gjennom det 27 kilometer lange gjørmebadet på under fire timer. Da Bygstad løp fire runder i fjor, brukte hun rundt fire timer på hver av de tre første rundene. På den siste slet hun kraftig med blant annet oppkast og måtte se klokka passere fem timer før hun var i mål.

I år er hun i bedre form og fast bestemt på å klare åtte runder, hvis ikke mer.

– Jeg legger det opp sånn at jeg overhodet ikke skal sove det første døgnet. Det gikk fint i fjor. Vi var dritslitne, men det ekstreme søvnbehovet meldte seg ikke. Hvis føret er greit og jeg klarer å spise bra, så hadde det vært supert om jeg greier en ekstra runde, sier milslukeren, og legger til:

– Hvis jeg greier syv runder innen natt til søndag, så sitter jeg jo ikke og venter til søndag formiddag, da tar jeg heller en ekstra runde.

Nattlig hjelp

For Gubben er ikke bare slit, det er gøy også.

– Det er jo et kjekt løp, da, det er utrolig hyggelige folk, framholder Øyunn.

Hun satte stor pris på oppmerksomheten løperne fikk under fjorårets firerundersstunt.

– Det var jo så søtt. Vi løp der midt på natta, så var det noen som hadde satt fram glass med cola, sjokolade og sånt, og det er jo utrolig hyggelig. Det er det som er så fint med lokale løp, for da stiller de lokale opp. Det syntes vi var utrolig fint, understreker ultraløperen, som regner med å løpe alene mesteparten av tida.

Hun hadde egentlig fått med seg en venninne som er verdensmester i trippel Ironman, men da venninnen kvalifiserte seg til et annet storløp, måtte hun prioritere det. Bygstad har imidlertid hørt rykter om at det er flere løpere som har tenkt å prøve seg på to, tre eller fire runder, så helt alene blir hun antakelig ikke.

Psyken er verst

Krampe og utmattelse er velkjente begreper for gubbeløpere. Når åtte runder skal tilbakelegges blir den mentale biten en atskillig større utfordring.

– Å gjennomføre noe sånt er åtti prosent psyke og tjue prosent fysikk. Jeg kjenner meg altfor godt, og vet at hjernen kommer til å prøve å overbevise meg om at dette er meningsløst og at det er bare å bryte, forteller ultraløperen.

Og så blir det en utfordring å komme i gang igjen etter de innlagte sovepausene på idrettshuset i Birkenesparken.

– Når en har hatt det varmt og godt i soveposen en time, er det veldig lett å tenke at det er der en bør være og ikke ute i den kalde og våte gubbeløypa, presiserer ultraløperen.

Knekke koden

Og da er hun inne på det som er selve kjernen i ultraløp; å klare å overvinne hjernen.

– Det er jo et privilegium å knekke koden og finne teknikken for å overstyre hjernen. Hjernen vil jo skru deg av, den vil gjøre alt for at du skal bryte. Å klare å overstyre hjernen gir selvrespekt. Når en har knekket denne koden er ultraløp noe som er utrolig gøy å holde på med. Da melder en seg på en tusenkilometer, understreker Øyunn Bygstad.

Hun har lovet mannen at hvis hun fullfører The Mega Race, så skal hun bytte ut terrengskoene med heklepinner og tekopp.

– Og hvis du klarer åtte runder i gubbeløypa?

– Da skal jeg markere at det er sesongslutt og legge beina på bordet fram til jul. Så er det å starte oppkjøringa til en ny sesong.

Fakta

Navn: Øyunn Bygstad

Alder: 35

Sivil status: Gift, to barn

Yrke: Sykepleier

Bosted: Arendal, opprinnelig fra Bergen

Aktuell med: Skal prøve å løpe åtte runder i den 27 kilometer lange løypetraseen til Svalandsgubben skauløp, med start og mål i Birkenesparken