Fløy over myra

BIRKENES: Jon Kristian Svaland synes forholdene i løypa var altfor gode i år. Han måtte likevel ta en pust i bakken like etter målgang, og sikret seg en 9. plass i årets løp.

Fast og fint underlag ga fjerde beste vinnertid gjennom tidene.

– Det var fint og fast i myra, så vi bare fløy over. Det siste strekket var det mye motvind, og uten den hadde det nok gått enda raskere, sier gubbevinner Erik Udø Pedersen.

Mens folk på spaserte på Strøget med lue, votter og skjerf løp han inn til seier i Svalandsgubben på 1.44.09. Det er nok til å sikre ham en god plassering på skauløpets adelskalender, oversikten over de raskeste gubbene noensinne. Årets vinnertid er den fjerde beste i historien.

– I fjor røyk jeg på slutten, og sånn sett gikk det bedre i år. Målet før løpet var å vinne, så dette gikk fint, sier Pedersen som løper for Kristiansand løpeklubb, og fullførte på 1.55.45 i fjor.

FØRST: Erik Udø Pedersen ble først gjennom gubbeløypa, og forbedret fjorårets tid med over elleve minutter.

Byen dominerte

Samtlige på pallen løper for klubber fra Kristiansand. På andreplass finner vi Vegard Danielsen for Kristiansand orienteringsklubb. Ettersom orienteringssesongen er over, lot han seg lokke ut i gubbenløypa, og kom i mål på 1.48.28.

– Det var tungt på slutten, men det er sannelig ikke verst å bli nummer to, sier Danielsen kort tid etter målgang i Birkenesparken.

Johannes Gunerius Andås fra Kristiansand løpeklubb sikret seg tredjeplass på 1.49.28. Vinnertrioen i kvinneklassen ble Kjersti Karoline Danielsen (2.05.20), Ingeborg Kristine Lind (2.07.33) og Inger Dagny Saanum (2.17.46).

ORIENTERING: Til vanlig løper han orientering, under årets gubbeløp sikret han seg en 2. plass.

Tungt på asfalt

Totalt 17 herreløpere snek seg under den magiske grensa på to timer, inkludert to fra arrangørklubben Birkenes idrettslag. Jon Kristian Svaland kom på 9. plass med 1.54.42 og Anders Tveit sikra seg en 16. plass med 1.59.30.

– Det gikk jo greit, spesielt med tanke på at det ikke er løping jeg driver mest med. Det var tungt, og beina var ferdig mørna når jeg nådde asfalten på Rugsland på vei ned fra Svaland, sier Svaland til Birkenesavisa.

Underveis fikk han sekunderinger som tydet på at han kunne sette ny personlig rekord om han ga på. Det klarte han ikke. I 2012 fullførte han løpet på 1.52.14, drøye to minutter raskere enn i år.

– Når jeg kom i mål var jeg ferdig, og jeg hadde ikke sjanse til å skjerpe meg under løpet og utfordre min tidligere rekord, sier han.

For gode forhold

Lik de andre utøverne forteller Svaland om svært gode forhold i årets løype.

– Det eneste som kunne gjort forholdene bedre er tartandekke. Forholdene var veldig gode. Det var rett og slett for gode forhold, sier han, og forklarer:

– Svalandsgubben skal være våt, kald og gjørmete. Det var den ikke i dag. Vi som kom først i løypa kunne dra nytte av dette, og samtidig ødelegge litt for de bak, for løypa blir jo slitt i løpet av dagen.