Ost blir ostebok

Beite: Jørn Martinsen på beitet med kyrne. Over: Jørn Martinsen og Ruth Kylland Martinsen. Alle bilder er fra boka, og er gjengitt etter tillatelse med forlaget. FOTO: Jan Bast ian Muñoz Marthinsen

Ostene til Jørn og Ruth Martinsen vies seks sider i ny bok.

– Vi er glade for å ha med Tjamsland gård i vår nye bok, Osteglad. Dette er ei bok om norsk ost og ildsjelene som står bak landets fremste ysterier. Vi ønsker å vise frem det brede mangfoldet av kvalitet som ystes i Norge, sier Ivar Aase i forlaget Aase & Wiig.

Denne uka lanserer forlaget sin ferske bok med tittelen Osteglad. Lokale lesere fra Birkenes vil kjenne igjen lokale oster og lokale fjes, for Jørn Martinsen og Ruth Kylland Martinsen blir omtalt over seks sider i den nye boka.

Et osteeventyr

Slik begynner kapitelet om osteeventyret på Håbbeslandsheia:

«På Birkeland på det glade Sørlandet ligger Tjamsland gård. Her har Jørn Martinsen og Ruth Kylland Martinsen holdt til siden 1997, men gården bærer historien til Jørns familie helt tilbake til 1800-tallet. Den lille flokken med kuer er imøtekommende og på ingen måte folkesky. Det samme kan man si om Jørn, som stolt forteller historien om hvordan deres lille ysteri har klart å skape en av Norges beste oster».

I 2016 smakte 266 dommere på over 3.000 oster fra 31 ulike land. Verdens beste ost ble Kraftkar fra Tingvoll. Norge som ostenasjon ble for alvor satt på kartet, slår forlaget fast i sin beskrivelse av boka:

«Siden den gang har norske håndverksysterier over hele landet fortsatt å imponere. I dag produseres det alt fra chèvre, brie og camembert, til vellagra gouda og fyldig blåmuggost. Dette er ost i verdenskasse som man finner på de beste restaurantene, og som du garantert vil like. De norske beitene, omsorgen for dyra og respekten for håndverket gir kvalitetsost med fantastisk smak.»

Kjendisstøtte

Når det først er snakk om ostemesterskap, er det en god anledning til å minne om at Tjamsland fikk gull for sin Rosalita, og sølv for sin Rødlin under oste-VM i 2018. Etter mesterskapet avslørte ellers mesterkokk Bent Stiansen at Rosalita er hans favorittost. Under kongebesøket i 2016 avslørte kronprinsesse Mette-Marit også at hun kjenne igjen osten, som hun hadde fått servert i Grimstad noen uker tidligere. Hun omtaler smaken som «nydelig».

Boka skal på sin side være en slags veiviser til all den gode osten som finnes i vårt langstrakte land, for som forlaget selv skriver: «Det er ikke lenger noen grunn til å tro at de beste ostene kommer fra utlandet. På kort tid har norsk ost både blitt mangfoldig, kvalitetsrik og svært smakfull. Et aldri så lite osteeventyr!».

Det er forfatterne Eivind Haalien, Bernt Bucher-Johannessen og Hanna Taugbøl som står bak boka.