Fikk skytetips av eksperten

SKYTEEKSPERT: – Skuddet skal helst komme to sekunder etter at du har funnet blinken i siktet. Da er det viktig å ha høyt trykk på avtrekkeren, forklarer Lars Helge Birkeland. Nils Henrik Smeland (f.v.), Johannes Kolstad Lie, Tobias Kerlefsen Håverstad, Oskar Dalene, Hanne Eik Jørgensen og Sofie Reenberg lytter andektig.

Skiskytterrekruttene i Birkenes IL fikk mange gode tips om skyting da klubbens egen landslagsstjerne stilte opp som gjestetrener i Birkenesparken.

– Jeg har fått beskjed om å holde ei økt med søkelys på avtrekk og siktebilde, og det er kanskje det viktigste på skytebanen. Har du et godt avtrekk og siktebilde, så kan du egentlig skyte med hva som helst, sier Lars Helge Birkeland.

14- og 15-åringene lytter andektig. Det er ikke hver dag de får en vaskeekte landslagsløper på besøk på trening. Klubbens skiskytterflaggskip er bosatt på Lillehammer, men tar turen hjem til Birkeland og Mollestad når han har anledning.

Siste friuke

Sist uke var siste mulighet før landslaget starter oppkjøringa til skiskyttersesongen med høydeopphold i alpene og påfølgende snøsamling i Trysil. Derfor satte Lars Helge Birkeland kursen mot hjembygda på Sørlandet så snart han hadde innkassert sølvmedaljen på fellesstarten under NM i rulleskiskyting i Steinkjer forrige helg.

Da skiskyttergruppa i moderklubben spurte om han kunne ta en tur innom mandagstreninga i skiskytterhola for å gi rekruttene noen skytetips, var ikke landslagsløperen vond å be.

– Det er bare artig. Jeg har så mange gode minner fra hola her sjøl at jeg kjenner meg igjen, sier Birkeland.

NØYE: Lars Helge Birkeland tar en nøye titt på skytestillingen og avtrekket til Nils Henrik Smeland. Ingenting kan overlates til tilfeldighetene dersom en skal bli god på skytebanen.

Skyteekspert

Kommende vinter blir hans femte sesong på det som trolig er verdens beste landslag i skiskyting. 31-åringen, som kan skilte med blant annet stafettsølv fra OL i Pyeongchang i 2018 og stafettgull fra VM i Østersund sist vinter, regnes som en av verdenscupsirkusets aller beste skyttere.

– Han har mye basiskunnskap på skyting. Jeg vil si han er verdens beste på skytebanen, slår rekruttenes faste trener Olav Aabel fast.

Da er det verdt å lytte til rådene landslagsløperen gir.

– Da jeg var på deres alder var jeg helt middels til å skyte. Jeg har ei storesøster som var et mye større skytetalent enn meg, innrømmer skyteeksperten, og legger til:

– Men jeg la ned mye innsats på skytebanen i junioralderen. Det ga resultater.

HUMØR: Det er ikke bare gravalvor når Lars Helge Birkeland stiller opp som gjestetrener. Lena Aas var blant rekruttene som fikk ei artig skyteøkt med klubbens egen landslagsstjerne.

Nyttige tips

Rekruttene tok med glede imot rådene.

– Jeg har lært at jeg skal holde hånda helt inntil håndstopperen, forteller Lena Aas.

14-åringen fra Engesland synes det er «veldig greit» å ha ei landslagsstjerne som gjestetrener. Med tre eldre søsken som alle driver med skiskyting, var ikke valget vanskelig for Lena heller.

– Jeg har lyst til å bli så god jeg kan, og ha det gøy, sier 14-åringen.

Også praktiske tips ble delt ut.

– Jeg har fått stilt litt på børsa, og så har jeg lært at du skal presse avtrekkeren så langt du kan før du trekker av, forteller Oskar Dalene.

Han har lyst til å bli god og vurderer å gå skiskytterlinja på videregående.

– Men det kommer litt an på åssen det går, presiserer 15-åringen.

RASK OG PRESIS: Hanne Eik Jørgensen plukker ned alle fem blinkene uten å bruke ekstraskudd og vinner den første skytekonkurransen under treningsøkta.

En god skole

Den halvannen time lange økta avsluttes med skytekonkurranse på rulleski. Der viser 14- og 15-åringene at de både har fått med seg tipsene landslagsløperen har gitt og at de allerede er godt skolerte på standplass.

– Det er høyt nivå. De er kommet langt teknisk allerede. Alle har gode skytestillinger, så det er tydelig at det gjøres en god jobb her, roser Lars Helge Birkeland.

– Er det noen kommende Lars Helger blant rekruttene?

– Vi får håpe det. Vi må jo ha noe underholdning i TV-ruta når jeg har gitt meg også, ler landslagsløperen.

IVRIGE REKRUTTER: Skiskyttergruppa i Birkenes IL satser bevisst på rekruttering, og da skader det ikke å ha ei verdenscupstjerne i sine rekker. Her er Lars Helge Birkeland sammen med de 13 utøverne fra 12 til 15 år som var i sving på skiskytterstadion mandag kveld.