Trafikken vil dobles

SMEDENS KJERR: Politikerne på befaring i Smedens Kjerr sommeren 2018.

Dersom det bygges barnehage i Smedens Kjerr vil trafikken på veien dobles viser analyse.

– Trafikkmengden i Smedens Kjerr i dag er omtrent 200 kjøretøy per døgn der hvor barnehagen skal etableres. Her forventes trafikkmengden å øke til omtrent 420 kjøretøy per døgn når barnehagen er etablert, skriver Magnus Frestad Nygaard i Vianova.

Det er i forbindelse med planleggingen av ny, kommunal barnehage det er utarbeidet en trafikkanalyse av Smedens Kjerr. Kommunestyret har vedtatt at den nye barnehagen skal ligge i Smedens Kjerr, like forbi kommunehuset. Rapporten er utarbeidet av Vianova på vegne av WSP Norge som er innleid av kommunen i prosjektet.

– Dette er en stor økning, men trafikkmengden er fortsatt lav. Mesteparten av trafikkveksten vil forekomme i tidsrommet mellom klokka 07.00 og 09.00, og mellom 15.00 og 17.00. I denne perioden vil også flere skolebarn ferdes i Smedens Kjerr, skriver Nygaard.

Forventer høy bilandel

Etter planen skal barnehagen ha plass til 80 barn, og i analysen antas det at dette vil skape omtrent 220 bilturer i døgnet. Dette tallet kan derimot justeres opp til 360 bilturer i verst tenkelig scenario.

– Barnehagens plassering i tettstedet er meget god med tanke på at mange har mulighet til å reise til å fra barnehagen enten til fots eller med sykkel. Til tross for god lokalisering forventes bilandelen å være høy på hente- og bringereiser av barn, skriver Nygaard.

Dette henger sammen med at mange barn leveres og hentes underveis på foreldrenes reiser til og fra andre gjøremål, som arbeid eller handling. Analysen peker spesielt på pendlere som arbeider i Lillesand og Kristiansand.

– Foruten de som bor og arbeider på Birkeland, kan det antas at mange av jobbreisene er lange. Dersom foreldrene allerede har vane for å kjøre bil til og fra arbeidsplassen, vil de med stor sannsynlighet også kjøre barna til og fra barnehagen, skriver Nygaard.

Anbefaler fortau

I analysen anslås det at bilandelen i barnehagen blir rundt 80 prosent for barna, og 50 prosent for de ansatte. Et barn som blir kjørt utgjør fire bilturer per dag, og totalt med 80 barn utgjør det 205 bilturer per dag når man tar høyde for at enkelte barn har søsken i samme barnehage.

Med 100 prosent bilandel både for barna og de ansatte oppnår man maksimal trafikkøkning på 360 bilturer per virkedag. Da er det beregnet at man kun har ett barn i hver bil.

På riksvei 41 i krysset Smedens Kjerr / Strøget passerer det forøvrig daglig rundt 4.000 kjøretøy ifølge tall fra Nasjonal vegdatabank. Ved Fritunkrysset er tallet 5.200 kjøretøy. Vianova forventer ikke noen spesiell trafikkøkning her som følge av bygging av ny barnehage.

I trafikkanalysen anbefales det å bygge fortau forbi kommunehuset og innover Smedens Kjerr. Utover det anses veien for å være i stand til å håndtere de økte trafikkmengdene.