Formaliserer vindkraftsatsing

STYRET: Nyvalgt styre for Foreningen Vindmuligheter og Vindmuligheter AS. Fra venstre: Gunnar Sagstuen (Røyland gård), Kenneth Andersen (Oneco sør), Frantz Johan Agerbo (3B fibreglass), Mona Mortensen (Repstad anlegg), Kai Reidar Imenes (Tratec agdermaskin), Trygve Raen, styreleder (BTG). Rune Røyland (Tt anlegg) var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Arild Tveide / Businessregion Kristiansand

Prosjekt vindmuligheter formaliseres og får støtte fra Innovasjon Norge.

Lokale og regionale næringsaktører samarbeider ennå sterkere for å sikre næringsutvikling som følge av vedtatte og eventuelle framtidige vindkraftprosjekter på Sørlandet. Det kommer fram av en pressemelding fra nyopprettede «Foreningen Vindmuligheter» og «Vindmuligheter AS».

– Prosjekt Vindmuligheter har allerede brukt mye tid på å posisjonere regionalt og lokalt næringsliv på best mulig måte. I juni kom den gode nyheten om at prosjektet har fått bedriftsnettverksmidler fra Innovasjon Norge. Dette gir rom for en langsiktig lokal og regional satsing, som krever en mer formell organisering, skriver Kristian Råmunddal i pressemeldinga.

De to konstellasjonene er altså en følge av Prosjekt vinmuligheter, som hadde sitt utspring fra Birkenes næringsforum, da det ble klart at den tyske energigiganten Eon ville etablere vindkraftverk i Birkenes. Etableringen av en forening og et aksjeselskap beskrives som «en langsiktig struktur for videre satsing, først i Birkenes, senere i flere prosjekter på Agder».

250 millioner kroner

Det er valgt et styre som skal lede både foreninga og aksjeselskapet. Dette styret består av styreleder Trygve Raen (BTG) som har med seg Gunnar Sagstuen (Røyland gård), Kenneth Andersen (Oneco sør), Frantz Johan Agerbo (3B fibreglass), Mona Mortensen (Repstad anlegg), Kai Reidar Imenes (Tratec agdermaskin) og Rune Røyland (Tt anlegg).

– Foreningen Vindmuligheter blir en medlemsforening for aktører med interesse for vindrelaterte prosjekter. For å sikre effektiv drift, etablerer foreninga selskapet Vindmuligheter AS, skriver Råmundal.

Etter at Eon fikk konsesjon til å bygge vindkraftverk på Oddeheia og Bjelkeberg, ble det for Prosjekt vinmuligheter et utalt mål for lokale bedrifter å kapre så mange som mulige kontrakter i forbindelse med etablering og drift av anlegget. Totalt skal Eon investere over 800 millioner kroner i Birkenes de neste årene, hvorav størstedelen av kostnadene er knytter til anskaffelse av selve vindturbinene.

Målet for lokale og regionale aktører er å lande kontrakter til en verdi av 250 millioner kroner.

Positive ringvirkninger

Den daglige driften av det ferske aksjeselskapet håndteres av en operativ arbeidsgruppe med Arild Tveide og Kristian Råmunddal fra Business Region Kristiansand, sammen med Kjell Rune Nakkestad fra Eon.

– Erfaringer fra prosjektet i Birkenes skal legge grunnlag for videre regional næringsutvikling knyttet til fremtidige vedtatte vindprosjekter andre steder på Agder. Foreningen Vindmuligheter er allerede i kontakt med flere kommuner og utbyggere som ønsker dialog om videre samarbeidsmuligheter, skriver Råmunddal.

Nylig valgte kommunestyret i Birkenes å si nei til nasjonal ramme for vindkraft gjennom en landsdekkende høring. Dette påvirker naturligvis ikke vedtatte prosjekter i Birkenes.

– Det er delte meninger om vindkraft, men når det først gjøres vedtak om utbygging, er det stor enighet om at det er viktig å sikre mest mulig lokal næringsutvikling og andre positive ringvirkninger. Foreningen Vindmuligheter ønsker å legge forholdene godt til rette for aktører som ønsker å bruke muligheter som åpner seg, til lands og til havs, i årene fremover, skriver Råmunddal.