Siden fredag har Mattilsynet fått 15 nye meldinger om hunder med symptomer på den ukjente hundesykdommen. Flere virus kan nå utelukkes etter prøvesvar.
Tilfellene er fra Oslo, Akershus, Telemark, og Nordland, opplyser Mattilsynet mandag.
– Dette er tilfeller som er meldt direkte til Mattilsynet og ikke som tilbakemelding via spørreundersøkelsen som er sendt ut til veterinærer. Per fredag 13. september viser den pågående kartleggingen blant veterinærer 102 tilfeller med blodig diaré av varierende alvorlighetsgrad, siden 1. august, heter det.
Mattilsynet venter flere svar på denne undersøkelsen i dagene framover.
Siden mandag har to nye hunder dødd av de pågående sykdomsutbruddet. Tilfellene er fra seks forskjellige fylker. Fem øvrige hunder har blitt meldt syke, opplyser Mattilsynet i en oppdatering tirsdag. De nye tilfellene, som er meldt direkte til Mattilsynet, er fra Møre og Romsdal, Akershus, Sogn og Fjordane, Buskerud, Trøndelag og Aust-Agder.
Utelukker virus
Veterinærinstituttet har mandag kveld fått tilbake prøvesvar på flere undersøkelser av mage- og tarmvirus hos syke hunder og kan utelukke flere virus.
– Vi mener nå å kunne stadfeste at valpesyke, circovirus og coronavirus ikke er sannsynlig årsak til de mye omtalte sykdomstilfellene på hund, opplyser Veterinærinstituttet.
Prøver testet for gjærsopp og muggsopp er også negative.
Foreløpige vurderinger viser at det har vært en tydelig økning av tilfeller med blodig diaré i det sentrale østlandsområdet fra rundt 20. august i år, ifølge Mattilsynet.
Følger flere spor
Tilsynet følger flere spor i samarbeid med Veterinærinstituttet i håp om å finne årsaken til de mange tilfellene av syke og døde hunder den siste tiden. Hundeeiere anbefales fortsatt å begrense nærkontakten mellom hunder og å holde hunder i bånd slik at man har kontroll på dem.
Den dødelige hundesykdommen begynte å spre seg i slutten av august. Det er påvist sykdomstilfeller over hele landet. Så langt har et tjuetall av de syke hundene mistet livet etter å ha blitt rammet av blodig diaré.
Veterinærinstituttet hadde per fredag obdusert 14 av de døde hundene. Samtlige av disse viser samme tegn på blodig tarmbetennelse. Veterinærinstituttet har også påvist bakterien Providencia alcalifaciens hos ti av de døde hundene samt hos én hund som fortsatt lever.
Ukjent smittekilde
Ekspertene kan likevel ikke fastslå at det er Providencia alcalifaciens som er årsak til sykdommen. De har heller ikke fått klarhet i hva smittekilden er.
Så langt er det ikke avdekket fellestrekk mellom tilfeller av syke hunder med hensyn til alder, rase, fôring, kontakt med andre hunder, turområder og lignende.
Trolig er sykdommen mindre smittsom enn først fryktet. I de fleste tilfeller hvor det har vært flere hunder i samme dyrehold, har kun én hund blitt syk.