Samtaler begge veier

VALG: Arild Windsland (H) og Anders Christiansen (Ap) under valgvaka mandag. De representerer parti som begge er i samtaler med Senterpartiet etter valget.

Senterpartiet fortsetter samtalene til høyre og venstre.

– Vi har ikke lukka døra for noen, og gjenopptar samtalene i kveld. Det skjer nok ikke noe i denne saken før seint i kveld, sier Anders Topland i Senterpartiet.

I går hadde partiet samtaler med både Høyre, og Arbeiderpartiet og felleslista MDG / SV. I dag fortsetter samtalene med begge sidene.

– Det vi ønsker er et godt samarbeidsklima og en god plattform. Da er det greit å snakke sammen, og se hvor en har felles krysninger og kan skape felles løsninger. Vi i Senterpartiet ønsker i alle fall et godt klima framover. Få til gode løsninger og ikke steile motsetninger, sier Topland.

– Samtidig kjenner dere vel partiene godt fra før?

– Vi kjenner de godt. Samtidig er det slik at vi og de andre partiene har fått inn nye representanter som skal få lov å være med å avgjøre politikken, sier Topland.

Positive samtalepartnere

– Hva konkret snakker dere om?

– Det er en del politikk vi samtaler omkring, og hva slags tanker vi har framover. Posisjoner kan også være en del av det, men det er ikke hovedfokuset, sier han.

Ruth Kylland Martinsen (MDG) deltok i samtalene i går, og ser positivt på fortsettelsen.

– Ja, jeg ser positivt på det vi har snakket om så langt, og jeg håper vi får til et samarbeid, sier hun.

Nåværende ordfører Anders Christiansen (Ap) taler også varmt om samtalene.

– Vi har hatt et godt samarbeid med Senterpartiet, så jeg er ikke redd for å samarbeide videre. Det er flotte folk. Jeg har samtidig forståelse for at det vil snakke med Høyre og se hva de kan få til der, sier han.

Vil i posisjon

Lokallagsleder Johan Olav Brakestad i Høyre er ordknapp når det gjelder forhandlingene. Han bekrefter at partiet var i samtaler i går, og skal i nye senere i dag.

– Det har vært konstruktive møter, sier Brakestad.

– Ønsker Høyre et samarbeid, eller er det like greit i opposisjon fire år til?

– Vi vil søke posisjon. Per nå forholder vi oss kun til Senterpartiet. Det er vanskelig å si når vi er i mål, og Senterpartiet sitter i en nøkkelposisjon i så måte, sier han.

Fremskrittspartiets Odd Gunnar Tveit har ikke blitt invitert inn i samtalene.

– Nei, jeg har ikke fått noen invitasjon. Jeg har sagt jeg er villig, men vi har jo ikke så mye å stille opp med når vi bare har to representanter, sier Tveit.