Unngår fastlegekrise

AVTALE: I september overtok Birkenes kommune drifta av legesenteret. På bildet: Lege Anne Birgit Netland, lege Tore Danielsen, helsesekretær Mona Glamsland, helsesekretær Anne Haugeplass, helsesekretær May Iren Thorsen , kommunalsjef Bente Somdal, lege Georg Rigadis, helsekretær Charlotte Franksson, og lege David Danielsson.

Kommunen overtar drifta av Birkenes legesenter, og dukker dermed unna en fastlegekrise.

– Vi gjør dette fordi det på landsbasis er vanskelig å finne nye fastleger. Vi fikk en oppsigelse, og satt oss ned for å se på ulike løsninger, sier kommunalsjef Bente Somdal.

1. september overtar Birkenes kommune drifta av Birkenes legesenter, gjennom en såkalt nullavtale. Fire fastleger fortsetter å arbeide ved legesenteret som selvstendig næringsdrivende, mens en femte ansettes av kommunen. I tillegg har en turnuslege og fem helsesekretærer sitt arbeidssted ved legesenteret.

– Med denne avtalen har vi gjort det beste ut av en varslet krise som skyldes helsepolitisk inkompetanse fra sentralt hold. Birkenes kommune gjør nå det staten burde har gjort for fem år siden, sier lege Georg Rigadis.

Tilfredse leger

Han er ikke nådig i sin omtale av sentrale myndigheters håndtering av fastlegekrisa, men tilsvarende rosende overfor Birkenes kommunes vilje til å ta fatt i utfordringene.

– Med denne avtalen overtar kommunen drifta og personalansvaret for helsesekretærene. Alle beholder jobben, og vi håper fastlegene får en enklere arbeidshverdag når de slipper mye administrativt arbeid, sier Somdal.

De fire fastlegene som har skrevet under kontrakten med kommunen er tilfredse med løsninga.

– For å si det slik, vi gjør ikke dette for å få det vanskeligere. Nå som kommunen overtar kan vi bruke tida vår på det vi er gode på, nemlig hjelpe mennesker. Det er den administrative delen av jobben som gjør at vi snakker om en fastlegekrise, sier lege David Danielsson.

Lettere å rekruttere

Dagens fastlegeordning ble innført i 2001, og kommunen fikk ansvar for å gi innbyggerne en fast lege å forholde seg til. Fastlegene får i dag betalt 499 kroner per pasient per år i basistilskudd. Ifølge Helfo blir det i august utbetalt totalt 191.220 kroner i basistilskudd til de fem fastlegene på Birkenes legesenter.

Med den nye ordninga er det kommunen som mottar dette basistilskuddet, og det er kommunen som holder lokaler, ansetter og lønner medarbeiderne.

– Det å rekruttere nye leger med den gamle ordninga har vist seg krevende, men det blir nok langt enklere med den nye ordninga, sier Danielsson.