Ikke redd for anger

TIL SALGS: Trond Gaastjønn håper å få en kjøper på kroken til sin røde Opel.

Trond Gaastjønn er nesten alltid på Birkelandsdagene. I år med formål å selge veteranbilen han kjøpte første gang i 1975.

– Først og fremst er jeg her for å vise fram bilen, slik jeg pleier å gjøre hvert år. Birkelandsdagene er en tradisjon for meg, akkurat som Dølemomarknaden, sier Trond Gaastjønn fra Vinje.

Den knallrøde Opelen har han et langt forhold til. Allerede i 1975 stiftet de bekjentskap for aller første gang, og det varte i ti vakre år. Opelen reiste østover og har blant annet rullet rundt på Hønefoss.

– Bilen er restaurert hos forrige eiere, og det var en kamerat som gjorde meg oppmerksom på at den var til salgs på Finn i 2017. Jeg nølte ikke, det var jo litt gøy å få den tilbake, sier Gaastjønn.

Nå er bilen igjen for salg, og eieren er ikke redd han kommer til å angre.

– Nei, det er en tid for alt. Dessuten er ikke dette den eneste veteranbilen jeg har hatt. Jeg har vel hatt seks totalt, sier han.

På Birkelandsdagene er det litt mindre folk en normalt som spaserer forbi det røde gliset og kikker interessert inn gjennom ruta. Gaastjønn tilskriver det været, som var fælt på formiddagen, men som glimtet til med oppholdsvær utover dagen.

Det er Agder Motorhistoriske klubb som står for delemarkedet og veteranbiltreffet under Birkelandsdagene. Delemarkedet har sin historie helt tilbake til 1996, og har siden den gang utviklet seg til et bruktmarked som også rommer andre ting enn bildeler.

Agder Motorhistoriske klubb ble stiftet i januar 1979, og den første generalforsamlingen ble senere på året arrangert på Elevine kafeteria i Kristiansand. Klubben feirer i år sitt 40-års jubileum, og det er derfor naturlig at årets tema for veteranbilparaden er «Biler fra 1979».

VAREBIL: Citröen AK400 var varebilutgaven av den ikoniske personbilen Citröen 2CV. Den avbildede utgaven er fra 1973.

VARIASJON: Chevrolet Corvair fra 1964 og Volkswagen Golf fra 1988 viser mangfoldet i veteranbilene under Birkelandsdagene. Sistnevnte her i diesel-utgave.

DELER OG BRUKT: Delemarkedet har også blitt er bruktmarked, og mange interessenter stiller seg rundt det tilbyderne har med seg i bøtter, spann og på tilhengere.