Tung dag i Lysebotn-bakkene

TUNGT: Bildet av Tor Olav Svaland som sliter seg opp motbakkene med sting kan stå som et symbol på birkenesingenes innsats i torsdagens Lysebotn Opp. Det var tungt, det var tøft, og det var ikke helt på høyde med fjorårets prestasjoner. (FOTO: Marte Svaland)

Det ble ingen stor dag sett med birkenesøyne da Blinkfestivalen fortsatte torsdag med det knallharde motbakkeløpet Lysebotn Opp.

Verdenseliten i både langrenn og skiskyting var godt representert da løperne ga seg i kast med de 7,5 kilometerne fra Lysebotn til Øygardstøl, eller «Ørneredet», som det også kalles.

På veien skulle de forsere 27 hårnålsvinger og 640 høydemeter i det som regnes som den tøffeste rulleskitesten i oppkjøringa til vintersesongen.

Best av birkenesingene i år som i fjor ble ikke uventa landslagsskiskytter Lars Helge Birkeland, som slet seg inn til en 42. plass med sluttida 33.55. Det var drøye tre minutter og 19 plasser dårligere enn i fjor og drøye fem minutter dårligere enn Lyn ILs og langrennslandslagets Simen Hegstad Krüger, som tok sin andre Lysebotn-seier på rad. I fjor slo han klubbkamerat og landslagskollega Hans Christer Holund med tre sekunder, i år var marginen ett sekund mindre.

Satser på Sandnes

Drøyt to minutter etter Birkeland gikk klubbkamerat Espen Uldal i mål til en 77. plass med tida 36.16.

Heller ikke han hadde sjans til å matche sin egen prestasjon fra i fjor som ga en 48. plass.

– Det var tung dagsform i dag. Da renner sekundene fort på oppover der, men tidene var generelt dårligere enn i fjor, så jeg er ikke veldig bekymra, sier Uldal til Birkenesavisa.

Han satser på å reise kjerringa i Sandnes sentrum fredag og lørdag når fellesstart og sprint med skyting står på programmet. Det er lørdagens sprint han har størst forhåpninger til.

– Der kom jeg til finalen i fjor, så det er målet i år også. Det er jo nesten en rein skytekonkurranse, men du må være sterk nok til å henge med, forklarer skiskytteren.

Komiker imponerte

Også for Lars Aasheim Svaland var hårnålsvingene brutale i år. BIL-skiskytteren brukte mer enn fem minutter mer enn i fjor på den 7,5 kilometer lange løypa og havna på en 86. plass, slått med et drøyt minutt av komiker Nils Ingar Aadne fra Andebu IL.

– Hehe, ja, jeg husker han trøkka forbi meg der. Han er jo i imponerende form, men for meg var det helt mørkt i dag, sier svalenderen til Birkenesavisa.

Han har ingen god forklaring på formsvikten, men håper i likhet med klubbkamerat Uldal å vise seg fra en annen side i Sandnes sentrum fredag og lørdag.

– Jeg håper å gå videre fra prologen på fredagen, for det klarte jeg i fjor. Da var jeg nest best av de som ikke var forhåndskvalifisert. Lørdag er målet finaleplass, fastslår Svaland.

Sting i 20 minutter

BILs langrennstalent Tor Olav Svaland har ikke sin styrke i lange tunge motbakker, men hadde håpet å forbedre tida si fra i fjor (36.22). Det ville ikke kroppen være med på.

– Etter halvannen kilometer fikk jeg det verste stinget jeg har hatt. Da dro så å si hele feltet forbi meg. Etter tjue minutter ga det seg, da klarte jeg å ta igjen en del, men det ble ikke det helt store, sier 18-åringen.

Han gikk inn til en 48. plass i 19/20-årsklassen med sluttida 39.43.

– Jeg får trene godt utover høsten og satse fram mot vinteren. Målet er å gjøre det bra i Norgescupen, men jeg har lyst til å gå fort i Birken også, sier langrennstalentet.

I de aldersbestemte klassene hadde Birkenes IL tre løpere med. Tobias Haugeplass Aanesen ble nummer 17 i 13-årsklassen med tida 13.11 (2 km). Johannes Kolstad Lie tok 20. plassen i 15-årsklassen med 11.41 (2 km). Og Hermann Emil von der Ohe gikk inn til en 22. plass i 17-årsklassen med tida 43.45 (7,5 km).