Fem måneders fengsel

Tenåring dømt for en rekke trusler, blant annet mot egen familie.

Kristiansand tingrett dømmer en tenåring fra Birkenes til fengsel i fem måneder etter å ha behandlet en omfattende tiltale mot tenåringen i vår. Tenåringen er dømt for én kroppskrenkelse, ett tilfelle av skremmende atferd, tre skadeverk, fire trusler, to brudd på besøksforbud, ett tilfelle av dokumentforfalskning, én kjøring uten gyldig førerkort, tre tilfeller av besittelse av narkotika og ett tilfelle av bæring av våpen på offentlig sted.

Tenåringen møtte ikke i retten da forhandlingene fant sted, men samtykket i at rettsaken kunne gå sin gang uten å selv være tilstede. Forholdene tenåringen nå er dømt for fant sted høsten 2018, og strekker seg over en periode på rundt tre måneder. Dommen på fem måneders fengsel tar også hensyn til en domfellelse i Aust-Agder tingrett i denne perioden, hvor tenåringen ble dømt til 45 timer samfunnsstraff, eller subsidiert 35 dagers fengsel.

Beit mora

Totalt møtte ti vitner i retten blant annet tenåringens foreldre og andre familiemedlemmer. Retten finner vitnene troverdige, og dømmer tenåringen i henhold til tiltalen med unntak av noen få punkter hvor vedkommende frikjennes.

Det var i august 2018 domfelte oppsøkte sitt hjem i Birkenes. Tenåringen var da i henhold til dommen rusa på alkohol og narkotika. Domfelte ønsket å få nøklene til moras bil, men ble nektet dette. Mora var bekymra for at domfelte var rusa, og uten førerrett for personbil. Situasjonen eskalerte og endte blant annet med at domfelte beit sin egen mor. På vei ut fra boligen slo tenåringen en trestol i bilen, slik at bilen fikk merker i frontrute og side.

Tenåringen oppsøkte deretter sin far for å låne hans bil. Også her eskalerte situasjonen. Det oppsto blant annet knuffing med faren, og domfelte oppførte seg blant annet truende overfor farens kjæreste. Samme natt blir tenåringen pågrepet og avhørt av politiet.

Ilagt besøksforbud

Et par uker seinere oppsøkte igjen tenåringen morens adresse i Birkenes, og også denne gangen ender det med hva retten anser som trusler. Domfelte uttalte blant annet at vedkommende gjør det stort i det kriminelle miljø, at vedkommende er en kald jævel, og spør om onkelen fortsatt har ei hagle, «fordi det er greit å ha». Tenåringen kutter seg denne dagen i hånda med en kniv, og smører blodet utover datamaskinen til et familiemedlem.

Etter hendelsen får domfelte ilagt besøksforbud, et forbud tenåringen ved en rekke anledninger seinere bryter. Tingretten skriver i dommen at det styrende for straffeutmålinga er kroppskrenkelsen mot mora og truslene som er framsatt mot en rekke personer. De øvrige forholdene anses som skjerpende. Dette dreier seg om kjøring med falske skilter uten førerkort, brudd på besøksforbud, besittelse av narkotika og bæring av knokejern.

Vurderte betinget dom

Retten har vurdert om deler av dommen burde vært gjort betinget av hensyn til tenåringens lave alder, men anser ikke dette som formålstjenlig. Domfelte har tidligere blitt idømt ungdomsoppfølging og samfunnsstraff, og har etter rettens vurdering fått mulighet til å endre kurs uten måtte sone fengsel.

Denne muligheten har tenåringen ikke benyttet seg av, slår tingrettsdommer Anita Jarvoll Hekneby fast. Retten er ellers ikke i tvil om at domfelte har behov for hjelp med tanke på sitt rusmisbruk og sin psykiske helse, men slår fast at så lenge tenåringen ikke er motivert for dette, er det vanskelig å idømme alternative soningsformer.