Fra Syden til Birkeland

FOTO: Storbandet Mogán Big Band fra kommunen Mogán sørøst på Gran Canaria kommer til Birkeland og Tobias jorde fredag 5. juli. FOTO: Marcos García Guerra

35 musikere tar turen fra Gran Canaria til Tobias jorde.

Storbandet Mogán Big Band, fra kommunen med samme navn sørøst på Gran Canaria, turnerer denne sommeren på Sørlandet. Fra torsdag 4. juli til mandag 8. juli holder de fire konserter fra Flekkefjord i vest til Birkeland i øst.

Orkesteret består av 35 musikere i alle aldre fra 12 til 78 år. De fleste kommer fra Gran Canaria, men også andre nasjonaliteter enn spansk er representert. Deriblant Norge. Nordmannen Arvid Tollisen arbeider som lærer på den norske skolen i kommunen, og spiller i orkesteret.

– Mogán kommune er velkjent for mange ferierende nordmenn, også sørlendinger. Her får man året gjennom tilfredsstilt behovet for sol og varme. Et par tusen nordmenn har til og med gjort kommunen til sitt faste bosted, skriver Tollisen i lokalkulturen hos Fædrelandsvennen.

Allsidig kulturliv

Han har oppdaget at øya har atskillig mer å by på enn sommer hele året. Gjennomsnittstemperaturen på Gran Canaria er ifølge konsertprogrammet 24 grader, med sol omtrent hver eneste dag.

Det er ifølge Tollisen et blomstrende kulturliv i alt fra den lokale folkemusikktradisjon som holdes levende i hver krok av øya, via populærmusikk til kunstmusikken som har sitt hovedsete i det vakre konserthuset Alfredo Kraus Auditorium i hovedstaden Las Palmas, oppkalt etter øyas internasjonalt kjente tenor.

I vinter ble den internasjonale musikkfestivalen arrangert for 35. gang med Las Palmas sitt eget anerkjente symfoniorkester som viktig aktør. Overalt på øya spilles, synges og danses det både i musikk- og kulturskoler og i orkester, påpeker han.

Kulturutveksling

– På norgesturneen kommer vi til å spille en typisk populærkonsert, men har lagt vekt på at vårt program skal avspeile hvor vi kommer fra. Derfor blir det både kanarisk og spansk musikk å høre. På konsertene har vi også en gjestesangsolist i russiskfødte Elena Bottolfsen, skriver Tollisen.

Orkesteret gjennomfører turen med støtte, også økonomisk, av myndighetene på Gran Canaria.

– Vi har lagt vekt på at turen skal være både en kulturutveksling og vennskapsbygging. Overalt på Sørlandet har vi møtt stor velvilje hos våre verter. Flekkefjord tar oss imot med ordfører Jan Sigbjørnsen i spissen, skriver Tolleisen, og legger til:

– I Farsund har kultursjef Inge Eikeland invitert oss til å delta på fyrfestival på Lista fyr og ved skipsanløp av MS Gamle Oksøy. Komponist og storbandleder Geir Knutson tar imot oss på Birkeland og alle stedene er blir vi forsterket av noen lokale musikere.