Søt glede

VIN: Ch. Megyer Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2013, kr 284 for 50 cl. FOTO: Produsenten

Få viner har så mye historisk kred som ungarske Tokaji Aszu.

Til en klassisk dessert som posjert pære passer det perfekt med en like klassisk dessertvin. Da er en tokaier tingen!

Det er uvisst hvor lenge vinranker har blitt dyrket ved breddene av elvene Bodrog og Hernad, i den nordvestlige delen av Ungarn. Den første skriftlige nedtegnelsen man kjenner til om søt Aszu-vin, er fra 1571. Og man vet at en mann ved navn Laczkó Máté Szepsi laget slike viner på 1630-tallet.

Den vulkanske jorden i området er meget velegnet for vindruer. Furmint, Harzlevelu og Muscat er perfekte druer for produksjon av søte viner, der en del av druene skal angripes av soppen Botrytis Cinera, eller edelråte som det også kalles.

Som de første i verden ble vinene fra Tokaji i 1757 beskyttet mot kopier ved lov. Klassifisering av vinmarkene på bakgrunn av jordsmonn, soleksponering og potensial for edelråte ble påbegynt så tidlig som i 1730. Dette var før klassifiseringen av både portvin og de berømte vinene fra Bordeaux.

Begrepet Aszu refererer til druer angrepet av edelråte, og puttonyos – en måleenhet som går fra 3 til 6 – angir hvor stor andel det er brukt av denne ekstremt søte Aszu-druemosten.

Ch. Megyer Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2013 (varenr. 5451302, kr 284, butikkategori 5) er en erketypisk Tokaji, der høy konsentrasjon av Aszu-druer kombineres med finesse og friskhet. Den høye sødmenivået i vinen treffer dessertens sukkernivå perfekt, mens den friske syren rensker godt opp og løfter kombinasjonen. Vinen har en kompleks duft som harmonerer godt med både pære, pistasj og karamell. Er du et dessertmenneske, treffer denne kombinasjonen blink.

Knut-Espen Misje