Blåser inn isolasjonen

Isolasjonen: Frode Faremo Vimme viser hvordan isolasjonen ser ut. Den består av resirkulert papir tilsatt mineraler og salter.

Ytterst i havgapet, men helst på Birkeland, blåser de inn resirkulert papir i veggene.

Birkenesavisa tar turen ut i havgapet ved Homborsund hvor Frode Faremo Vimme og Runar Hansen blåser isolasjon inn i ei hytte. De startet firmaet Smart-Ventilasjon i 2015 med fokus på ventilasjonsanlegg.

Etterhvert følte de behov for et ekstra ben å stå på og startet opp med etterisolering nå i høst. Nå opplever de økt etterspørsel og får stadig fler oppdrag. Vimme er opprinnelig fra Vennesla, og har 12 år bak seg ved CG-Glass. Han gjorde birkenesing av seg i 2015, da han fant drømmestedet sitt på Rugsland.

– Jeg falt for Rugsland med en gang. Jeg trenger litt plass rundt meg, og liker ikke å pisse på naboens hushjørne, sier han.

Blåser det inn

Ofte kan man falle for fristelsen å tenke at det å blåse inn isolasjon stort sett gjelder gamle, dårlig isolerte hus. Det gjør det selvfølgelig også, men vel så aktuelt er det blitt å blåse isolasjonen inn i nybygg, forteller duoen til Birkenesavisa.

Det er tilfellet når vi treffer dem på byggeplassen. På tomta er det nok av håndverkere fra Birkeland i sving. Byggmester Kjetil Windsland har fått i oppdrag å sette opp ei hytte for Connie Nyhaven.

De fører opp ny hytte, men i stedet for å bruke tid på å isolere, plastdekker de alle hulrom, og deretter kommer Vimme og Hansen og sprøyter isolasjonsmassen inn gjennom plasten.

– I prinsippet kan snekker, rørlegger og elektriker gjøre ferdig sitt, så plastdekker man mellom sperrene, og så kan vi sprøyte det inn og la snekkeren plate ferdig,sier Vimme.

Vinn-vinn

For tømrere er ikke isolering det som skaper mest glede, avslører Windsland.

– Isolering er kjedelig. Jeg tror ikke du treffer noen som sier «Yes, i dag skal vi isolere». Vi liker best å snekre, så kan andre ta den jobben. Vi slipper en kjedelig jobb, samtidig som vi sparer penger på det, sier han, og legger til:

– I stedet for å sette to mann i isolasjonsjobb i ei uke, kommer Frode og Runar og blåser det inn i løpet av to korte dager. Samtidig blir det bedre resultat. Isolasjonen fyller alle hulrom og man unngår skjøter.

Tømrerne slipper også arbeidet med å tilpasse isolasjonsmattene til vinkler og rør. En stor fordel er også at man slipper lagring og transport av isolasjonen, forklarer Windsland. Selv har han så mye å gjøre at han nå fokuserer fullt og helt på byggfirmaet, og har satt vekk både traktor og brøytejobber.

Etterisolerer: Frode Faremo Vimme og Runar Hansen har stor tro på sitt nye tilbud. Flere og flere ser nytten av å blåse inn isolasjonen både i nye og gamle hus.

Vanskelig for nye

– De har montert ventilasjonsanlegg for meg før, og når de fortalte om denne muligheten ville jeg gjerne prøve, sier han.

Vimme må medgi at det kan være vanskelige for nye firmaer å markere seg på Sørlandet.

– Det er ikke alt som lar seg konkurrere bare på pris. Vi ser stadig at man velger gamle kamerater til jobbene. Tillit håndverkerne seg i mellom er veldig viktig her, sier han.

Dermed er det av stor betydning for dem å få foten innenfor hos andre lokale håndverkere. Nå er det nesten bare på Birkeland eller via andre birkelandsbedrifter de har oppdragene sine.

– Jeg tror absolutt det er fremtida, og kommer til å ta helt over, sier han.

Isolasjonsmassen består av resirkulert papir tilsatt mineraler og salter som gjør den mindre fristende for mus.

– Den forkuller og gir dermed bedre brannmotstand. Samtidig fyller den tomrom bedre, er tidsbesparende og slipper ut fukt bedre enn tradisjonell isolasjon, sier Vimme.

Guttene som har lager i Tveide næringspark ser på ventilasjon og isolasjon som er perfekt match.

– Det er lettere for snekkerne å forholde seg til bare oss på ventilasjon og isolasjon, da disse oppgavene ofte må samkjøres. Som kunde kan du da spare både tid og penger, reklamerer Vimme.