Turné mot eiendomsskatt

EIENDOMSSKATT: Trioen fra Fremskrittspartiet vil ha eiendomsskatt på agendaen før kommunevalget til høsten. Fraksjonsleder Sivert Bjørnstad (t.h.) i finanskomiteen på Stortinget, ordførerkandidat Odd Gunnar Tveit, og medlem av finanskomiteen Jan Steinar Engeli Johansen.

Frp sentralt vil ha eiendomsskatt som valgkampsak. Odd Gunnar Tveit nøler ikke.

– Vi er på en turne gjennom hele landet med eiendomsskatt som tema. Dette er den viktigste saken for Fremskrittspartiet i valgkampen før kommunevalget til høsten. Vi skal sette folk i sving lokalt for å bli kvitt eiendomsskatten, sier fraksjonsleder Sivert Bjørnstad (Frp) i finanskomiteen på Stortinget til Birkenesavisa.

Stortingsrepresentanten blir tatt vel imot av ordførerkandidat Odd Gunnar Tveit (Frp) utenfor kommunehuset på Birkeland. Sammen med Jan Steinar Engeli Johansen (Frp) og et par rådgivere skal altså duoen fra finanskomiteen sette lokalpolitikere i stand til å kjempe mot eiendomsskatten.

– Statistisk sentralbyrå (SSB) har modeller for hvor mye eiendomsskatt man må betale for en 120 kvadratmeter stor enebolig i de ulike kommunene. I Birkenes koster dette over 5.000 kroner, og det er en betydelig sum. En bolig er et hjem, ikke et skatteobjekt, sier Bjørnstad, og legger til:

– Eiendomsskatten er en tilleggskatt som er unødvendig. Alle primærtjenestene i kommunene lar seg finansiere uten eiendomsskatt, det er det ingen som er i tvil om.

Privatisering

Tveit nøler ikke med å ta utfordringa fra sentralt hold. De siste årene har også Frp i Birkenes foreslått kommunebudsjett kjemisk fritt for eiendomsskatt. Det betyr at de har hatt opptil 13 millioner kroner mindre å rutte med enn de andre partiene.

– Vi må privatisere barnehagene og slikt for å bli kvitt eiendomsskatten. Færre folk på kommunehuset, sier Tveit på spørsmål om hvor han vil kutte.

Nettopp privatisering gir vann på mølla til de to Frp-politikerne på besøk. Private løsninger gir fornøyde brukere, slår de fast i kjent stil, og forteller at Norge kunne spart to milliarder kroner dersom alle barnehagene var private. Tveit trekker fram kommunens siste barnehage, som han mener ble unødvendig dyr ettersom den ble arkitekttegnet.

– Det kommuner gjør i egen regi blir ofte dyrere, fordi kommunen ikke har nødvendige intensiver for å spare penger. I så måte er konkurranse om tjenestene viktige for å skjerpe, og sørge for at tilbudet blir bedre, sier Bjørnstad.

Feig løsning

Johansen slår fast at eiendomsskatt er en hvilepute for kommunene, og maner til omstilling. Han peker på de mange kommunene som faktisk klarer seg helt greit uten eiendomsskatt, og ber Birkenes og andre lære av dem.

– Eiendomsskatt er en veldig enkel måte å finansiere valgløftene på, sier Johansen.

– Det er en feig løsning, sier Bjørnstad, og legger til:

– Eiendomsskatten utgjør i snitt tre prosent i kommunebudsjettet, mens effektiviseringspotensialet utgjør 12 prosent. Den lar seg med andre ord fjerne.

Så hvorfor har ikke Fremskrittspartiet mer enn to representanter i kommunestyret i Birkenes? De to finanskomitemedlemmene peker på markedsføring. Partiet må bli bedre til å markedsføre at de er eneste parti som vil kvitte seg helt med eiendomsskatten, slår de to fast.

– Det er vår fortjeneste at maksimal promillesats settes ned fra syv til fem promille i 2020, sier Bjørnstad.

Overbevist lokalpolitiker

Utover markedsføring er det konkrete forslag til kutt som gjelder. De to ser for seg at også Birkenes kan bli kvitt eiendomsskatten i løpet av en fireårsperiode.

– Jeg er overbevist om at det er mulig å kutte utover prosjekt balanse, selv om man allerede har kuttet litt gjennom det prosjektet, sier Tveit.

Johansen er enig. Han poengterer at omstilling er viktig, og påpeker at man ikke er ferdig med å tenke nytt kun fordi man er ute av ROBEK-lista.

– Jeg ser ingen grunn til at det ikke skal være mulig å kvitte seg med eiendomsskatten. Alt er mulig for Birkenes, avslutter Bjørnstad.