Sjokkerte politikere

STOPPEDALSMYRA: Kommunens område strekker seg fra Nordåsen og ned til barnehagen helt sør på Stoppedalsmyra. Det er til venstre i bildet avlastningsboligene kommer. Gang- og sykkelstien er tidligere regulert til bilvei med gang- og sykkelsti som nå skal realiseres.

Sprekker med ni millioner før første spadetak.

– Dette er en vanskelig sak, for vi har brukt mye tid på å kontrollere kommunens utgifter de siste årene. Dette er et større avvik enn vi hadde forventet, og jeg har bedt administrasjonen se på muligheter for innsparingstiltak, sier ordfører Anders Christiansen (Ap).

Byggingen av avlastningsboliger på Stoppedalsmyra blir betydelig dyrere enn hva politikerne ble forespeilet i fjor. Den gang vedtok politikerne en kostnadsramme på 19,3 millioner kroner, men nå har prosjektet vært på anbud. Resultatet er at prisen blir 27,2 millioner kroner.

– Ja, dette er en krevende situasjon. Birkeland grunn og betong (BGB) har vært på befaring og står klare til å starte arbeidet. Dersom vi må ut med nytt anbud, vil det ta så lang tid at situasjonen blir krevende for brukerne av tilbudet, sier enhetsleder Signe Ann Jørgensen.

Feil grunnlag

Åtte firma leverte inn tilbud på totalentreprisen, og kommunalsjef Halvor Nes forteller i formannskapet onsdag at tilbudene lå tett opptil hverandre hva pris angår. Han mener derfor prisen er riktig, selv om den er høy.

– Vårt sjokk er like stort som deres, men vi har gått gjennom dette, og det er ikke noe spesielt som stikker seg ut. Arkitekten innrømmer å ha brukt for lav kvadratmeterpris når bygget ble tegnet. Grunnlaget og vurderingene er feil, og det er vanskelig med tanke på ramma som er vedtatt, sier Nes.

I formannskapet blir saken utsatt. Politikerne er uenige om hva de skal gjøre.

– Dette er en delikat sak. Det er ikke noe særlig å få en så stor økning på budsjettet, men jeg har ikke noe forslag til hvordan man kan løse dette. Jeg synes ikke vi kan svelge 11 millioner kroner over bordet, sier Ole Morten Vegusdal (V).

Han regner da med to millioner kroner som lå inne i den opprinnelige ramma til opparbeidelse av nabotomta til avlastningsboligene. Denne opparbeidelsen er nå tatt ut av anbudet, og den reelle sprekken blir med det enda større.

Beklagelig sjokk

– Det er beklagelig at vi får slike sjokk, men jeg kan ikke se at vi har noen muligheter til å kutte eller begynne på nytt. Så må en snakke om læring, og jeg tror ikke det er mulig at vi politikere kunne gjort noe annerledes. Jeg opplever at vi ikke har noe annet valg enn å bygge, sier partiløse Anne Kari Birkeland.

Mens hun mener politikerne ikke har tid til å vente, sier Linda Hye (Ap) at politikerne ikke har penger til å bare fortsette.

– Overskridelsen som nå foreligger er summen av fire år med innsparinger for gruppa som jobber på spreng før fristen i mai. Hva slags andre ting er det vi ikke har tid til å se på? Det er vedtatt at man skal spare på investeringer, sier Hye.

Det er snakk om å bygge to selvstendige leiligheter med egen inngang, og fire beboerrom med tilhørende fellesareal. I tillegg er det kontorplasser og andre nødvendige fasiliteter.

Skal møte NFU

Hye foreslår å kutte to fullverdige leiligheter som sammen med de fire rommene utgjør prosjektet. Rådmann Anne Stapnes påpeker at da må kommunen dekke behovet for leiligheter andre steder. Høyres Nils Olav Eikenes er overbevist om at det er tomta på Stoppedalsmyra som er kostnadsdrivende.

– Jeg tror denne tomta er veldig dyrt, og da blir det feil om man skal spare på ting som ikke gjør stort for prisen. Det er synd av byggekomiteen ikke får innsyn i deleprisene i entreprisen, sier han.

Nå skal det arrangeres et møte mellom politikerne og Norsk forbund for utviklingshemmede (NFU) for å høres deres syn i saken.

– Det er en fryktelig vrien sak, for de som venter på dette bygget har behov for det. I utgangspunktet skulle dette bli billig for kommunen, for Husbanken gikk inn med 55 prosent. Nå har det blitt så dyrt at maksbeløpet til Husbanken er oversteget, sier Anders Topland, og legger til:

– I investeringsplanen er det mange bygg som skal bygges, og dette er en dårlig start. Det er nesten som man angrer at man har stått på toppen av ei valgliste.