Tidlig og tøff start

BIL DAMER 1: Trond Endresen (trener, bak f.v.), Maja Strigen Thorland (16, kantspiller), Tonje Strigen Reiersølmoen (17, back/midtbane), Johanne Birkeland Sørlien (16, midtstopper), Hanne Mollestad (16, kantspiller), Henriette Ohrvik (19, keeper), Maren Christine Rismyhr (19, midtstopper), Trine Birkeland (24, midtstopper), Karine Nyhaven (30, back), Kåre Ivar Ohrvik (oppmann), Eline Nordanger (16, midtbane, foran f.v.), Elise Aanesland (24, keeper), Hannah Semine Aronsen (16, midtbane), Elice Kræmer (31, midtbane), Hanne Helleland (18, midtbane), June Risdal Skalstad (36, forsvar), Christina Stray Imenes (27, angrep). Bak: Thomas Salvesen (keepertrener). Ikke tilstede: Tonje Frigstad, Marte Mosfjell, Siri Anette Sørlien, Thea Hye, Nils Terje Helleland (oppmann)

Birkenes ILs damelag i 3. divisjon serieåpner allerede 27. mars, og dét mot BIL-trenerens soleklare gullfavoritter, Randesund/Amazon Grimstad 2.

I fjor stilte Birkenes IL med to damelag i 3. divisjon; Birkenes 2 med voksne veletablerte spillere og det nystarta Birkenes 1 som stort sett besto av unge spillere som ønsket å satse litt mer på fotballen. I år fortsetter Birkenes 1 i 3. divisjon, mens Birkenes 2 skal spille 7’er-fotball i 5. divisjon.

Birkenes 1 leverte en imponerende debutsesong i fjor med 2. plass i serien. Etter en prøvende vårsesong ble laget bare bedre og bedre utover høsten og slo det ene antatt bedre laget etter det andre.

Tøff åpningskamp

Om de unge birkenesjentene fortsetter framgangen i år får vi en pekepinn på allerede i serieåpningen.

– Randesund har gått sammen med Amazons andrelag, og de er soleklare favoritter. Vi møter dem allerede i første seriekamp, lenge før Amazons førstelag serieåpner, så da har de mange bra spillere å velge mellom, påpeker trener Trond Endresen.

Han ser ikke bort fra at seriefavoritten vil bruke serieåpningen i 3. divisjon som treningskamp for en del av klubbens 1. divisjonsspillere.

Todelt serie

Årsaken til den tidlige seriestarten er at damelagene på Agder denne sesongen er samla i én stor 3. divisjonsavdeling med 14 lag på våren. De syv beste får spille 3. divisjonsfotball også på høsten, mens de syv på den nedre halvdelen må spille i 4. divisjon.

Vinneren av 3. divisjonsavdelingen rykker direkte opp i 2. divisjon og slipper kvalik.

Randesund/Amazon i særklasse

Endresen regner med at 4. divisjonsspill på høsten er en uaktuell problemstilling for birkenesjentene.

– Randesund/Amazon kommer nok til å være i en klasse for seg. Så har vi Gimletroll, som har slått seg sammen med Donn. Deres andrelag vil også være veldig bra. Så tror jeg Birkenes, Rygene og Lyngdal vil følge på de neste plassene. Dette tror jeg blir en topp fem-bande i Aust-Agder, sier BIL-treneren.

Seier i første treningskamp

Han samla spillerne til første treningsøkt i midten av januar. Fra februar har laget hatt to fotballøkter og ei styrkeøkt i uka. De 19 spillerne i alderen 16 til 36 år har møtt flittig opp til trening, tidvis vanskelige baneforhold til tross.

Den ene treningskampen laget har spilt så langt endte med 5-2-seier over Våg i Sørlandshallen. Her fortsatte lagets toppscorer Christina Stray Imenes der hun slapp i fjor og putta to ganger. De øvrige målene ble scora av Maja Strigen Thorland, Tonje Frigstad og Johanne Sørlien.

Spillertilganger

Strigen Thorland er en av tre nye 16-årsspillere som har meldt overgang fra Lillesand. I tillegg har 24 år gamle Trine Birkeland vendt nesa hjemover og dratt på seg den hvite BIL-drakta. Hun blir en nyttig tilvekst, tror Trond Endresen.

– Trine er en duellspiller uten sidestykke, kompromissløs som få, med et voldsomt tilslag på ballen, så det blir spennende, sier treneren.

Han tror også stortalentene Hanna Semine Aronsen, som går på fotballinja på KKG, og Johanne Sørlien går mot en stor sesong. Og selvfølgelig storscorer Christina Stray Imenes, som BIL-treneren anser som seriens beste spiller.

– Hun kunne spilt høyere opp i divisjonene hvis hun ville, mener Endresen.

Miljøet er målet

Treneren tror BIL-jentene kan være kapable til å ta alt fra andre- til femteplass i serien, forutsatt at de unngår skader. Tabellplasseringen er uansett ikke det viktigste.

– Det viktigste for oss er fortsatt å beholde det gode miljøet vi har nå, med gode holdninger, og at Birkenes har et damelag mange år framover i tid, understreker han.

Som et ledd i dette arbeidet har Endresen og assistenttrener Christian Hye sagt ja til å bidra på trenersida på klubbens jenter 15-lag. Dette for å få kontinuitet og en god overgang til seniorfotballen.

– Så vet de hva de møter når de kommer opp på damelaget. Målet er at vi hvert år har et damelag, så jentene vet at de har et fotballtilbud i Birkenes IL, påpeker Trond Endresen.

Spillerbørs for første gang

Han gleder seg til å se hvilke av spillerne som kaprer de første poengene i debutsesongen for Birkenesavisas spillerbørs.

– Kjempespennende! Det er stas at senior damer får det samme som guttene. Det viser at interessen er på vei opp. Jeg hører at folk er oppe og kikker på kampene, og når de nå får spillerbørs i Birkenesavisa i tillegg, så er det gøy, sier BIL-trener Trond Endresen.